Prinţul Charles al Marii Britanii a declarat miercuri că răspunsul global urgent la pandemia de coronavirus a arătat cum lumea poate lua măsuri împotriva schimbărilor climatice, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Printul CharlesFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-o declaraţie cu ocazia Zilei Pământului, moştenitorul tronului britanic a asemănat impactul coronavirusului asupra populaţiei lumii cu efectul pe care comportamentul uman l-a avut asupra planetei.

„Dacă privim planeta ca şi cum ar fi un pacient, putem vedea că activităţile noastre i-au afectat sistemul imunitar şi ea s-a luptat să respire şi să reziste din cauza presiunii pe care le-am pus asupra organelor sale vitale”, a mai spus Charles.

„Sunt încrezător că putem folosi această criză pentru a ne reseta direcţia, punând oamenii şi planeta pe primul loc”, a adăugat el.

Prinţul, în vârstă de 71 de ani, care şi-a revenit după ce a prezentat simptome uşoare de Covid-19, a militat pentru protecţia mediului timp de decenii, avertizând că încălzirea globală şi schimbările climatice reprezintă cele mai mari ameninţări pentru umanitate.

Charles a declarat că oamenii au luat măsuri drastice doar atunci când a existat un pericol iminent, precum cel reprezentat de coronavirus.

„De asemenea, ne-a arătat că este cu adevărat posibil să găsim şi să extindem soluţiile globale atunci când suntem de acord cu un scop comun, mai înalt”, a mai spus el.

Suveranul britanic şi-a exprimat speranţa că atunci când actuala criză se va încheia, lumea va reflecta la modul în care ar putea ajuta la crearea unui viitor mai prietenos cu mediul înconjurător.

„Pe măsură ce trecem de la salvare la recuperare, avem o ocazie unică să învăţăm lecţii şi să ne poziţionăm mai mult pe o cale mai sustenabilă”, a mai spus el.