Zeci de comuniști ruși au sfidat miercuri carantina impusă în Moscova, mărșăluind în Piața Roșie pentru a depune flori în afara mausoleului lui Vladimir Lenin ca să comemoreze 150 de ani de la nașterea liderului bolșevic, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conduși de Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Federația Rusă, un grup de oameni, unii înarmați cu steaguri roșii, au mărșăluit pentru a-și aduce omagiul înspre mausoleul de granit unde trupul îmbălsămat al liderului bolșevic se află.

Ritualul, desfășurat anual în 22 aprilie, a avut loc în timp ce Moscova se află în a patra săptămână de carantină pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

Locuitorilor Moscovei li se permite să iasă afară doar pentru a cumpăra alimente și medicamente în apropierea locuințelor, pentru a primi asistență medicală de urgență, să-și plimbe câinele sau să ducă gunoiul.

Un polițist postat în Piața Roșie, închisă publicului și altfel goală după ce a nins miercuri, a declarat pentru Reuters că marșul s-a desfășurat cu dispensă specială din partea autorităților.

Biroul poliției sau al primarului Moscovei nu au fost disponibile pentru a oferi comentarii, potrivit Reuters.

Vorbindu-le reporterilor adunați în Piața Roșie, Ghennadi Ziuganov a declarat că eforturile autorităților ruse de a combate pandemia nu se ridică la înălțimea abordării sovietice care a luptat împotriva unei epidemii de variolă izbucnite în Moscova în urmă cu 60 de ani.

„Acum nici măcar nu mai pot produce măști în trei luni”, a declarat liderul comunist referindu-se la autoritățile ruse.

Deși țara a exportat echipament de protecție către alte state, unele regiuni din Rusia s-au confruntat cu lipsuri de măști și alte echipamente necesare personalului medical care luptă cu COVID-19.

Moscova, un oraș cu o populație de peste 12,5 milioane de locuitori, a fost cea mai afectată zonă din Rusia de către izbucnirea pandemiei, raportând miercuri 2.548 de noi cazuri, aducând totalul la nivel național la aproape 58.000.

Evenimente similare de comemorare a lui Lenin au avut loc și în alte părți ale țării.

Inițiativele au atras critici din partea populației care afirmă că evenimentele organizate de comuniști sunt o încălcare a măsurilor de carantină.

Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Democratic Liberal din Rusia, a declarat că oamenii care au depus flori la mausoleul lui Lenin în timpul carantinei ar trebui arestați.