Centrele istorice ale orașelor belgiene Bruxelles și Bruges, de regulă atât de pline de vizitatori încât autoritățile au luat în considerare limitarea numărului de turiști, se confruntă cu o provocare fără precedent pe măsură ce pandemia COVID-19 a redus turismul la zero, potrivit unor oficiali belgieni citați de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Spre deosebire de alte orașe turistice europene, precum Paris sau Amsterdam, orașul Bruges, inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, se bazează complet pe cei aproximativ opt milioane de turiști care vizitează orașul și aduc 750 de milioane de euro anual bugetului local.

„Pur și simplu nu mai sunt turiști”, a declarat primarul orașului, Dirk De Fauw, susținând că nici atacurile sinucigașe comise de teroriști islamiști în luna martie a anului 2016, care au descurajat unii turiști, nu au avut un asemenea impact.

„Nimeni nu mai vine în Bruges”, a declarat primarul pentru Reuters dintr-una din piețele medievale ale orașului, acum goale.

Anul trecut, numărul de turiști sosiți cu nave de croazieră sau trenul la Bruges, oraș situat în apropierea țărmului Mării Nordului, a început să creeze animozități împotriva turismului de masă iar autoritățile au luat în considerare măsuri împotriva navelor de croazieră.

Izbucnirea pandemiei coronavirus, care costă industria turistică europeană în jur de un miliard de euro lunar în venituri pierdute, a lovit și Bruges, una din destinațiile favorite ale turiștilor chinezi.

„Impactul este catastrofic”, a declarat Marc Van Muylders, reprezentantul local al cafenenelelor și restaurantelor.

În Bruxelles, rezidenții au echipat cu o mască de protecție și Manneken Pis, faimoasa statuie de bronz a unui băiat care urinează într-o fântână, unul din punctele de reper ale orașului, de obicei înconjurată de turiști dornici să își facă selfie-uri.