Reprezentanţi oficiali ai Rusiei şi Chinei sau diverse persoane în spatele cărora se află susţinerea acestor state răspândesc în online teorii ale conspiraţiei şi ştiri false legate de noul coronavirus, potrivit unui raport al Serviciului European de Acțiune Externă al UE, citat de politico.eu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Surse oficiale, canale media sau platforme de social media controlate de stat au derulat o campanie coordonată ... promovând informații false ce ţin de domeniul medical. Sunt afectate în special mass-media mai mici din interiorul, dar și în afara Uniunii, din zone în care adesea nu se iau măsurile tehnologice necesare de combatere a cestor campanii", se mai arată în raportul citat de politico.eu. Raportul integral ar urma să fie publicat în cursul zilei de azi.

Informaţiile răspândite de China par să aibă ca scop îmbunătățirea imaginii țării. "China a continuat să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a distrage atenţia de la informaţiile care o învinovăţesc de izbucnirea pandemiei și pentru a-şi îmbunătăți imaginea internațională", se arată în raport.

Autoritatea mai subliniază ca efectele acestor informaţii false încep să se facă vizibile. "Un corp din ce in ce mai mare de dovezi sugereaza ca dezinformarea legata de coronavirus poate avea impact direct asupra sanatatii şi securitatii publice", se mai arată în raport.