De ani buni, românii au fost țapii ispășitori ai jalnicilor naționaliști cu minte mică din Europa, nu doar din Marea Britanie, care în dezbaterea asupra Brexitului i-au portretizat într-o retorică vindicativă și rasistă drept paraziți care fie că trăiesc prin generozitatea statului bunăstării din Regatul Unit, fie „fură” locurile de muncă ale britanicilor cinstiți și harnici.

Londra - The CityFoto: Wikipedia

(În treacăt fie spus, faptul că românii au fost vizați deliberat face și mai ciudată și enervantă simpatia arătată susținătorilor Brexitului de atâția extremiști de dreapta din România)

Retorica anti-români și anti-imigranți s-a mai schimbat întrucâtva în ultimele săptămâni. În aparență, ei sunt esențiali acum pentru funcționarea Marii Britanii, de la doctori și asistente din sistemul public de sănătate la îngrijitori, șoferi de autobuze, ingineri constructori și muncitori agricoli.

Este acum evident că Marea Britanie, fără români, ar înceta să funcționeze. Ca dovadă, sectorul agricol a și făcut-o, drept care șase zboruri speciale charter (traficul aerian comercial este oprit) au adus în această săptămână 450 de muncitori agricoli din România pentru ca să lucreze în ferme. Zborurile sunt primele din multele care vor urma timp de săptămâni și luni, fiind cruciale pentru ca sectorul agricol din Regat să supraviețuiască într-o perioadă de pe acum dificilă. Zboruri similare au dus săptămâna trecută și muncitori români în Germania pentru sezonul sparanghelului.

Fermierii din UK au nevoie de 70.000 de muncitori sezonieri ca să culeagă recoltele pe parcursul anului, cei mai mulți proveniți din UE, în special din România și Bulgaria.

Luna trecută s-a făcut un apel la muncitorii britanici pentru a acoperi necesarul. Deși numărul de britanici deveniți șomeri a depășit un milion de la începutul lui martie, doar 4.500 au acceptat munci agricole.

Ceea ce arată cu adevărat că toate acele minciuni spuse britanicilor despre „străinii care ne fură slujbele” au fost doar... minciuni.

Acum, chiar dacă este plăcut să vezi cum românii - și muncitorii din alte țări – au intrat deodată în roluri de eroi, mă tem că nu va dura.

Un prieten mi-a sugerat săptămâna trecută că pandemia coronavirus ar putea marca o schimbare în atitudinile britanicilor față de muncitorii migranți, calificați sau nu, întreaga țară realizând că economia nu se poate descurca fără ei. A vehiculat chiar ideea că guvernul UK ar putea căuta un Brexit mult mai blând decât plănuia inițial, având o perspectivă, oferită de COVID-19, a ce va antrena un Brexit dur: prăbușire economică.

Nu sunt convins.

De fapt, cred că se va petrece exact contrariul: guvernul va încerca să vândă un mesaj de genul „dacă ne-am descurcat cu coronavirusul, ne vom descurca și cu un Brexit dur”. Presiunea pentru o „rupere bruscă” de UE se va reînnoi. Românii vor deveni iar țapi ispășitori pentru britanicii prost educați și ignoranți, atât de nemulțumiți de viețile lor amărâte încât au nevoie să-și reverse frustrările asupra oricui cu un accent străin.

Având în vedere că atâția britanici neisprăviți și leneși nu sunt dornici s-o facă, mă întreb cine va culege anul viitor legumele din Regatul Unit (Craig Turp, Emerging Europe)