Marea Britanie va refuza orice propunere a Uniunii Europene privind prelungirea negocierilor pe tema relaţiilor post-Brexit, a anunţat joi Guvernul Boris Johnson, în contextul în care a Bruxellesul a avertizat Londra că perioada de tranziţie este insuficientă, scrie Mediafax.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

"Noi nu vom cere prelungirea perioadei de tranziţie, iar dacă UE va cere acest lucru vom spune nu. Prelungirea perioadei de tranziţie ar însemna prelungirea negocierilor, prelungirea incertitudinii în domeniul afacerilor, amânarea momentului instituirii controalelor la frontierele noastre. În plus, ne-ar ţine legaţi de legislaţia UE în momentul în care avem nevoie de flexibilitate legislativă şi economică pentru gestionarea reacţiei la pandemia de coronavirus", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, citat de site-ul Politico.eu.

Guvernul Boris Johnson a reacţionat astfel la afirmaţiile Kristalinei Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a îndemnat Marea Britanie şi Uniunea Europeană, în contextul pandemiei, "să nu amplifice incertitudinea" prin refuzul prelungirii perioadei de tranziţie.

David Frost, negociatorul britanic pe tema Brexit, a amintit că "tranziţia post-Brexit se încheie pe 31 decembrie". "Noi nu vom cere extinderea. Dacă UE va cere acest lucru, vom spune nu".

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.