Capitala rusă, Moscova, a înăsprit de miercuri aplicarea măsurilor de izolare a populaţiei prin introducerea permiselor digitale pentru deplasările limitate autorizate prin aceste măsuri menite să oprească înmulţirea cazurilor de COVID-19, al căror număr creşte puternic în Rusia, scrie Agerpres, citând EFE.

MoscovaFoto: Reuters

Urmând exemplul Chinei, Primăria Moscovei a repartizat până în prezent circa 2,3 milioane de coduri QR, pe care oamenii le pot solicita online sau prin telefon dacă doresc să se deplaseze la serviciu, la centre medicale ori dacă vor să folosească mijloacele de transport public sau privat pentru a merge la cumpărături, la casele lor din afara oraşului sau către o staţie de tren.

Moscova cumulează peste 60% din cele 24.490 de cazuri de coronavirus confirmate până miercuri în Rusia, dintre care 3.388 depistate în ultimele 24 de ore. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a pus această situaţie pe seama indisciplinei locuitorilor Moscovei, care nu ar respecta indicațiile de a rămâne în case şi de a ieşi afară doar pentru puţinele activităţi autorizate.

Implementarea noului sistem cu permise digitale în acest oraş cu 13 milioane de locuitori nu este însă lipsită de probleme. În primele ore ale dimineţii, pe şoselele de la intrarea în capitală s-au format cozi de până la cinci kilometri, în timp ce la unele staţii de metrou s-au produs aglomerări ca urmare a controalelor făcute de poliţie pentru verificarea codurilor QR şi a actelor de identitate, astfel că nu s-a reuşit păstrarea distanţei de siguranţă de doi metri între oameni recomandată de autorităţi.

Prin urmare, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a cerut poliţiei să ia măsuri pentru a nu se mai forma cozi şi aglomerări.

Decizia de introducere a permiselor digitale este criticată de activişti, opozanţi şi organizaţii de apărare a drepturilor omului, una dintre acestea, Agora, considerând ilegală acţiunea primăriei Moscovei, întrucât ''anumite restricţii privind drepturile şi libertăţile pot fi stabilite numai în cadrul unei stări de urgenţă cu indicarea obligatorie a limitelor şi duratei''.

În replică, primarul Sobianin a asigurat că stocarea datelor personale prin emiterea codurilor QR se va face ''conform legislaţiei privind datele personale'', iar după aplicarea acestei măsuri ''informaţiile despre permise vor fi distruse''.