Fostul campion mondial la șah, Garry Kasparov, care trăiește în exil voluntar la New York din 2015, are o viziune foarte clară asupra strategiei ruse în timpul pandemiei, care vizează instalarea serviciilor sale secrete pe terenul unei țări NATO, potrivit Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Garry KasparovFoto: kasparov.com

Kasparov se află la New York, de unde prezidează Human Rights Foundation și Renew Democracy Initiative, organizații angajate în apărarea drepturilor omului și în promovarea democrației liberale în Rusia și în întreaga lume. Însă, Garry Kasparov, fost campion mondial la șah, are o viziune foarte clară asupra strategiei ruse în timpul pandemiei, menită să pătrundă în Occident și să submineze democrația.

Uitați-vă la "ceea ce se întâmplă în Rusia, China, dar și în Ungaria. De câteva săptămâni, regimurile dictatoriale inundă Occidentul cu mesaje care să pună la îndoială eficiența sistemelor democratice în lupta împotriva pandemiei, prin utilizarea fără scrupule a rețelelor de socializare și a știrilor false. Leit-motivul este întotdeauna același: "Sistemele democratice nu sunt capabile să vă protejeze. Priviți China. Numai un guvern puternic poate garanta protecție și siguranță".

Această falsă narațiune este la fel de amenințătoare pentru democrațiile occidentale sau, dacă nu mai mult, decât pandemia", remarcă Kasparov, referindu-se la blocarea severă decisă de autoritățile chineze de a limita pandemia.

Fostul campion mondial la șah comentează și ajutorul rusesc acordat Italiei pentru lupta împotriva coronavirusului și vorbește despre "o operațiune militară și a serviciilor de informații, cu siguranță nu un ajutor umanitar", despre o "operațiune gestionată de armata și de serviciile secrete rusești".

Președintele rus Vladimir Putin, "trimițând peste 100 de soldați în Italia, a dorit să atingă două obiective: să câștige o campanie de relații publice, să trimită un mesaj de susținere Italiei și, în același timp, să-și instaleze serviciile secrete pe terenul unei țări NATO", spune Kasparov, convins că Putin "înfruntă criza globala a coronavirusului ca pe un război hibrid: exportând instabilitate într-un moment de mare dificultate pentru Occident și încercând să distrugă încrederea răspândită pe piața liberă și în societățile deschise între cele două țărmuri ale Atlanticului".