Solidaritatea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei este o "datorie" pentru Germania, afirmă preşedintele Frank-Walter Steinmeier, avertizând că lumea va fi "diferită" după această criză, potrivit Mediafax.

Frank-Walter SteinmeierFoto: Photothek - Thomas Kohler

"Ştiu că toată lumea vrea normalitate. Dar ce înseamnă acest lucru în realitate? Să revenim cât mai rapid la vechea rutină, la vechile obiceiuri? Nu, lumea va fi diferită după această criză. Cum va fi? Depinde de noi. Trebuie să învăţăm din experienţele bune şi rele că suntem cu toţii în această criză. Cred că suntem într-un moment crucial. Cele două direcţii pe care putem merge sunt evidente în această criză: fiecare pe cont propriu pentru a se descurca şi a acumula, pentru a-şi salva propria curte? Sau menţinerea angajamentului, tocmai reactivat, pentru ceilalţi, pentru societate?", declară preşedintele Germaniei într-un mesaj video transmis cu ocazia sărbătorilor pascale.

"Cei care vor reuşi să treacă de această criză îi vor ajuta economic să se ridice pe cei care sunt îngenuncheaţi? În lume, vom încerca să găsim cu toţii o cale de ieşire sau vom reveni în izolare singuri? (...) Această pandemie nu este un război. Naţiunile nu sunt una împotriva celeilalte, nu sunt militari contra altor militari. Este o încercare pentru umanitatea din noi. Se arată ce este mai rău şi ce este mai bun în noi. Să arătăm ce este mai bun în noi!. Să arătăm acest lucru inclusiv în Europa. Germania nu poate ieşi din criză puternică şi sănătoasă dacă vecinii noştri nu devin puternici şi sănătoşi. (...) Noi, germanii, nu doar că suntem chemaţi să dăm dovadă de solidaritate în Europa, ci este datoria noastră", subliniază preşedintele Germaniei, conform cotidianului La Repubblica.