Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunțat marți arestarea unuia dintre generalii săi, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, scrie AFP.

Piata Maidan din KievFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Generalul Valeri Șaitanov, "suspectat de înaltă trădare și de planificare de atentate, a fost arestat astăzi", a anunțat SBU, într-un comunicat.

"Din nefericire, un om care ar fi trebuit să apere Ucraina a lucrat în realitate împotriva ei", a afirmat șeful SBU, Ivan Bakanov.

Potrivit anchetatorilor, generalul "a colectat și transmis părții ruse" informații legate de operațiunile serviciilor secrete ucrainene în estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat între Kiev și separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova.

"Dovezi incontestabile", printre care înregistrări audio și video arată de asemenea că Valeri Șaitanov "a planificat atacuri teroriste în Ucraina (...), la ordinul serviciilor secrete rusești", potrivit comunicatului.

Un agent ale serviciului rus de securitate (FSB) i-a promis generalului Șaitanov 200.000 de dolari și un pașaport rusesc pentru serviciile sale, arată acest comunicat.

Valeri Șaitanov este acuzat printre altele că a planificat uciderea cecenului Adam Osmaiev, acuzat că a pregătit în 2012 un atentat împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Începând cu 2014, Adam Osmaiev și soția sa Amina Okuieva au luptat ca voluntari alături de armata ucraineană în estul Ucrainei.

Osmaiev a supraviețuit la două atentate, dar soția sa a fost ucisă în cel de-al doilea atentat, în apropiere de Kiev în 2017, când mașina lor a fost vizată de multiple tiruri de armăirs.

Conflictul armat dintre forțele ucrainene și separatiști s-a soldat cu peste 13.000 de morți de la declanșarea sa, în 2014.