Tinerilor li s-a cerut să-și lase biciul acasă cu ocazia sărbătorilor Pascale, deoarece măsurile de izolare impuse în Republica Cehă suspendă o controversată tradiție de Paște, scrie msn.com. Potrivit obiceiurilor observate predominant în comunitățile rurale, în prima zi de după Paște, tinerii merg din ușă în ușă și biciuiesc ușor picioarele și fesele femeilor cu un mănunchi din ramuri de salcie, decorate cu panglici colorate. Ritualul, însoțit de cântece, este văzut în folclor ca o practică prin care femeile ”biciuite” vor fi fertile și sănătoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul Andrej Babis a solicitat într-o conferință de presă susținută după o ședință extraordinară a cabinetului ca băieții/bărbații să renunţe în acest an la această tradiție. "Oamenii nu ar trebui să se biciuiască cu nuiele de salcie, este periculos", a declarat joi cu privire la "Pomlazka" - numele sub care este cunoscut acest obicei, notează și Agerpres.

Ministrul de Interne a anunţat totodată că poliţia va monitoriza respectarea de către locuitori a măsurilor destinate combaterii focarului de coronavirus, însă a precizat că aceasta nu poate garanta că distanţarea socială este respectată în fiecare sat.

Grupurile feministe au criticat însă Pomlazka, susţinând că ea banalizează violenţa împotriva femeilor, însă critica lor nu şi-a găsit ecou în rândul publicului larg.