Guvernul Braziliei a interzis persoanelor non-indigene să intre în teritoriile tribale pentru a opri răspândirea coronavirusului în rândul acestora, urmând să distribuie măști, mănuși, teste și mâncare comunităților, potrivit unui anunț făcut de oficialii brazilieni luni, relatează Reuters.

Indigeni YanomamiFoto: Flickr

Pandemia a născut temeri că există riscul ca 850 000 de locuitori indigeni ar putea fi decimați de către virus întrucât nu au apărare imunitară împotriva bolilor aduse din afară, iar mulți locuiesc în case comunitare unde distanțarea socială nu este posibilă.

Până acum autoritățile responsabile de sănătatea publică au raportat trei decese în rândul indigenilor, într-unul dintre cazuri fiind vorba de un băiat în vârstă de 15 ani dintr-o rezervație naturală vastă în care trăiesc 25.000 de membri ai tribului Yanomami, considerat a fi cel mai mare trib izolat din America de Sud.

Ministrul pentru Femei, Familie și Drepturile Omului, Damares Alves, a declarat că guvernul va cheltui 4,7 miliarde de reali (aproximativ 904 milioane dolari) până în luna iulie pentru a proteja comunitățile tradiționale de noul coronavirus, incluzând inclusiv comunitățile de romi și descendenții celor care au fugit din sclavie și s-au stabilit în zone puțin accesibile.

Guvernul va distribui un milion de măști de protecție și mănuși, alături de 6.000 de teste triburilor indigene și le va pune la dispoziție 300.000 de coșuri cu mâncare pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să își părăsească pământurile pentru a obține hrană.

În toate cele trei cazuri de deces ale indigenilor din cauza COVID-19 contaminarea a venit din afara satelor tribale, potrivit ministrului Justiției brazilian, Sergio Moro, acesta adăugând că poliția federală acționează pentru a se asigura de respectarea măsurii.