După două săptămâni de restricții extrem de dure, în care au rămas active doar sectoarele sanitar, alimentar și energetic, guvernul spaniol a decis deschiderea de luni a sectoarelor neesențiale permitând reluarea activității în condiții de securitate sanitară sporită. De luni, se pot întoarce la muncă angajații care nu pot lucra de acasă, vizate fiind, în principal, domeniile industriale și de construcții. În acest ultim caz, guvernul interzice lucrările în clădiri în care se află alte persoane, cu excepția situațiilor de urgență.

Pedro SanchezFoto: Captura video

Rămân închise activități neesențiale cum ar fi barurile și restaurantele, cu excepția livrărilor la domiciliu, hotelurile, spațiile de agrement, culturale și centrele sportive, magazinele, cu excepția celor alimentare. Școlile rămân, de asemenea închise, iar cei care mai pot munci sunt cei care au grijă de vârstnici, minori sau persoane cu dizabilități.

Restricțiile de deplasare rămân în vigoare, cetățenii putând ieși din casă doar pentru achiziționarea de produse alimentare și sanitare, pentru a merge la serviciu, la bancă, să asiste persoane vârstnice sau dependente și a-și plimba animalul de companie.

Reluarea activității în anumite sectoare neesențiale a fost comparată de premierul Pedro Sanchez drept o ieșire din hibernarea economică impusă în urmă cu două săptămâni și a fost primită cu reticență, fiind calificată de lideri politici drept o neglijență care poate pune în pericol grav sănătatea cetățenilor.

Premierul spaniol a fost criticat pentru graba relaxării restricțiilor, în condițiile în care rata de îmbolnăvire și deces din cauza coronavirusului rămâne ridicată. Sanchez susține însă că alerta sanitară rămâne la cel mai înalt nivel, iar măsura intrată în vigoare de luni este însoțită de consolidarea măsurilor de protecție. Astfel, 10 milioane de măști vor fi distribuite angajaților care trebuie să folosească transportul public unde nu se poate păstra distanța de 1-2 metri între persoane. De asemena, angajaților care au simptome ale bolii sau au fost în contact cu o persoană infectată li se interzice revenirea la lucru.

Companiile trebuie să adaptaze programul de lucru astfel încât să evite formarea mulțimilor la intrarea sau ieșirea din unități. Transportul individual este și el recomandat.

Experții recunosc că în acest moment nu există nicio garanție în privința rezultatelor măsurilor. „Nimeni nu poate ști dacă prelungirea cu cinci zile a restricțiilor va aduce un beneficiu major sau impactul economic va fi semnificativ”, a declarat pentru El Pais Toni Trilla, epidemiolog și membru al comitetului științific care consiliază guvernul. Reducerea drastică a mobilității s-a produs odată cu instituirea stării de urgență, când executivul a restricționat deplasările. „Din acel moment – a precizat el – mobilitatea urbană a fost redusă cu 70%. După închiderea totală a activităților s-au adăugat 10%. Acum va exista din nou 10% mai multă mobilitate, dar 70% rămâne redusă”. Această relaxare, presupune un risc, însă acesta esta modest, spune și epidemiologul Joan Ramon Villalbi.

Alți experți au o părere diferită. Virologul Margarita del Val susține că reluarea activității industriale este una „pripită”.

„Continuăm orbește. Restricțiile sunt eliminate fără a ști câți oameni sunt afectați sau asimptomatici, ceea ce înseamnă că în orice moment ne putem confrunta cu un focar”, spune și un reprezentant a confederației sindicatelor medicale din Spania.

Menținerea restricțiile drastice nu vor pune capăt răspândirii coronavirusului, sunt de părere experții „Chiar dacă vom rămâne mai mult timp în casă, populația va continua să fie sensibilă la virus. Când activitatea va fi reluată, vor exista mai multe infecții. Am făcut un efort pentru a opri valul, dar viața continuă”, spune Javier Arranz, resprezentant al medicilor de familie.

Ce se va întâmpla exact, nimeni nu știe însă cu certitudine. „Nu există rețete magice”, concluzionează Toni Trilla, epidemiolog și membru al comitetului științific care consiliază guvernul.

Ultimul bilanț al deceselor în Spania a ajuns duminică la 16.972. În același timp, numărul total al îmbolnăvirilor este 166.019. Spania are o populație de 47 de milioane de locuitori. Ratele zilnică de îmbolnăvire și deces din cauza coronavirusului rămân ridicate în Spania, însă în scădere față de finalul lunii martie – începutul lui aprilie.

Cazuri coronavirus și decese - evoluție zilnică în Spania (sursa: worldometers.info)