Rusia a acuzat duminică Statele Unite de "dezinformare" după mesaje ale autorităţilor americane marcând Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu fără să îl menţioneze pe primul autor: cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, notează AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Departamentul de Stat american a publicat pe contul său de Facebook un scurt mesaj în limba rusă pentru cea de-a 59-a aniversare a primului zbor al omului în spaţiu, însă fără să citeze numele lui Gagarin. Pe pagina de internet a Departamentului, un articol postat pentru a marca această zi nu aminteşte nici el numele cosmonautului.

"A-l trece sub uitare este o dezinformare şi o tehnică perfidă din epoca post-adevărului", a reacţionat imediat Ministerul rus de Externe, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook.

La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a efectuat o misiune pe orbită, simbolizând pentru un timp dominaţia URSS în cucerirea spaţiului în faţa Statelor Unite. Înainte ca astronauţii americani să pună piciorul pe Lună în 1969.

Din 2011, 12 aprilie este oficial recunoscută de Naţiunile Unite ca Ziua internaţională a zborului omului în spaţiu.

Pe contul său de Twitter, directorul Agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Dmitri Rogozin, a răspuns şi el mesajelor Departamentului de Stat american.

"Încercările de a şterge amprenta rusă din istoria lumii nu vor face ca memoria noastră să dispară, ci pe cea a secăturilor care fac asta de cealaltă parte a oceanului", a afirmat el.