Oficiali chinezi au încercat să influențeze responsabili guvernamentali germani, cu speranța de a obține comentarii pozitive legate de gestionarea epidemiei de coronavirus de către Beijing, scrie duminică ziarul german Die Welt, preluat de AFP.

Xi JinpingFoto: Captura Twitter

Înalți funcționari și angajați ai ministerelor germane au fost astfel invitați "să se exprime în termeni pozitivi asupra gestionării coronavirusului", subliniază ziarul, care invocă un document confidențial al ministerului german al Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat tuturor serviciilor guvernamentale să respingă aceste abordări, adaugă ziarul. Ministerul a refuzat să confirme sau să infirme aceste informații.

În schimb, serviciul de informații interne a mărturisit pentru Die Welt că "oficiali chinezi duc o politică sporită de informare și de propagandă în legătură cu coronavirusul".

Beijingul încearcă să pună sub semnul întrebării faptul că noul coronavirus a apărut în China și evidențiază sprijinul pe care l-a oferit statelor occidentale în lupta împotriva pandemiei, "cu scopul de a prezenta Republica populară drept un partener demn de încredere", a arătat Biroul german pentru protecția Constituției.

Statele Unite și președintele Donald Trump au atacat în mai multe rânduri China în cadrul pandemiei, vorbind de "virusul din Wuhan" sau de "coronavirusul chinez" și au acuzat Beijingul că a mințit în ceea ce privește numărul de morți. De asemenea, SUA acuză Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că are o abordare în favoarea Chinei.