​Peste două miliarde de credincioşi catolici şi protestanţi din întreaga lume sărbătoresc duminică Paştele, anul acesta ceremoniile având loc în contextul restricțiilor impuse din cauza epidemiei de coronavirus.

Papa FranciscFoto: Agerpres

Papa Francisc a celebrat sâmbătă seara Vigilia Pascală, iar lipsa credincioşilor ca urmare a restricţiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19 a fost evidentă în momentele în care Sfântul Părinte a slujit aproape singur în imensa Bazilică Sfântul Petru, informează dpa.

La mesa în care se sărbătoreşte Învierea lui Iisus au fost prezenţi doar o mână de demnitari şi credincioşi, într-o biserica ce poate primi mii de vizitatori. Anumite părţi din liturghie au fost slujite într-o formă scurtată. Pentru ceremonie a fost instalat crucifixul Sfântului Marcellus, o cruce dintr-o biserică din centrul Romei, venerată pentru că a pus capăt unei ciume în secolul al XVI-lea şi care a mai fost expus în cadrul altor evenimente papale recente.

Papa Francisc:

  • După ce a trecut sâmbăta” (Matei 28,1) femeile au mers la mormânt. Așa a început Evanghelia acestei Vigilii sfinte, cu sâmbăta. Este ziua din triduum-ul pascal pe care o neglijăm cel mai mult, fiind prinși de așteptarea arzătoare de a trece de la crucea vinerii la acel aleluia al duminicii. Anul acesta, însă, percepem mai mult ca niciodată sâmbăta sfântă, ziua marii tăceri. Ne putem oglindi în simțămintele femeilor în ziua aceea. Asemenea nouă, aveau în ochi drama suferinței, a unei tragedii neașteptate care s-a întâmplat în prea mare grabă. Au văzut moartea și aveau moartea în inimă. Durerea era însoțită de frică: aveau să aibă și ele același sfârșit al Învățătorului? Și apoi, temerile pentru viitor, totul de refăcut. Memoria rănită, speranța sufocată. Pentru ele, era ceasul cel mai întunecos, ca pentru noi.
  • În această noapte cucerim un drept fundamental, care nu ne va fi luat: dreptul la speranță. Este o speranță nouă, vie, care vine de la Dumnezeu. Nu este un simplu optimism, nu este o bătaie pe umăr sau o încurajare de ocazie, cu un zâmbet în trecere. Nu, este un dar al Cerului pe care nu puteam să ni-l procurăm singuri. Totul va fi bine, spunem cu îndârjire în aceste săptămâni, atașându-ne de frumusețea umanității noastre și făcând să iasă din inimă cuvinte de încurajare. Dar, cu scurgerea zilelor și creșterea temerilor, chiar și speranța cea mai îndrăzneață poate să se evapore. Speranța lui Isus este diferită. Pune în inimă certitudinea că Dumnezeu știe să întoarcă totul spre bine, pentru că până și din mormânt face să iasă viața.
  • Ce frumos e să fim creștini care consolează, care își duc poverile unii altora, care încurajează: vestitori de viață într-un timp de moarte! În orice Galilee, în orice regiune a umanității la care aparținem și care ne aparține, pentru că toți suntem frați și surori, să ducem imnul vieții! Să reducem la tăcere strigătele de moarte, ajunge cu războaiele! Să se oprească producția și comerțul armelor, pentru că de pâine, nu de puști avem nevoie! Să înceteze avorturile, care ucid viața inocentă! Să se deschidă inimile celui care are, ca să umple mâinile goale ale celui lipsit de necesar.

Slujba din Noaptea de Paști a Papei Francisc a suferit modificări semnificative și se desfășoară fără participarea credincioșilor. Mai întâi, s-a schimbat ora Vigiliei pascale, care a început la 21.00, cu o jumătate de oră mai târziu decât era programată inițial, potrivit Radio Vatican.

Apoi, s-a schimbat locul, chiar dacă se rămâne în spațiul liturgic al basilicii: nu se mai celebrează la Altarul Mărturisirii lui Petru – sub baldachinul artistic ridicat pe mormântul lui Petru - ci la Altarul Catedrei.

În fine, modificări au avut loc și în desfășurarea celebrării: ceremonia luminii și binecuvântarea focului nou se desfășoară lângă Altarul Mărturisirii, nu în atriul lăcașului de cult, iar puținii participanți nu vor mai avea în mâini lumânări pe care să le aprindă de la Lumânarea pascală; întreita aclamație ”Lumina lui Christos!” va marca ritmul aprinderii luminilor din interiorul bazilicii; la intonarea imnului ”Gloria!” clopotele vor începe să tragă, ducând în noaptea de pe cele șapte coline ale Cetății Eterne vestea cea bună a Învierii Domnului.

Aceeași sobrietate și în celebrările din Duminica Paștelui, 12 aprilie 2020. Potrivit uzanței, în cursul dimineții, papa celebra Liturghia în Piața San Pietro, iar la ora 12.00, mergea la balconul central al bazilicii pentru mesajul pascal și binecuvântarea ”Urbi et Orbi”.

Contextul pandemiei a adus și aici modificări importante. Astfel, papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie la ora 11.00 la Altarul Catedrei din bazilica San Pietro. Evanghelia învierii este proclamată, ca de obicei, în greacă și latină. La finalul Liturghiei, în jurul orei 12.00, Papa merge în sacristie, unde își lasă veșmintele liturgice, apoi se întoarce în bazilică și merge în fața Altarului Mărturisirii, de unde transmite ”Urbi et Orbi” mesajul pascal și binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare.

Sursa: Radio Vatican