​Rusia şi Arabia Saudită au trecut peste diferenţele care au reprezentat potenţiale obstacole în calea unui plan privind reducerea substanţială a producţiei de ţiţei, afectată de reducerea cererii pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a declarat joi, pentru Reuters, Kirill Dmitriev, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe, relatează Agerpres.

petrol Arabia SaudităFoto: Profimedia

Kirill Dmitriev, unul dintre principalii negociatori ai Moscovei, a explicat că decizia privind reducerea producţiei trebuie sprijinită de OPEC şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+).

Joi are loc o videoconferinţă în cadrul căreia OPEC şi aliaţii din afara cartelului discută reducerea producţiei de ţiţei.

Atât Goldman Sachs, cât şi alte mari bănci, precum Morgan Stanley, şi-au revizuit prognozele privind creşterea cererii de petrol, Morgan Stanley estimând că cererea de petrol a Chinei va stagna în 2020. De asemenea, Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie de 150.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol.

În primul trimestru din 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului la ţiţei din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.