Mai multe state europene au interzis în săptămânile recente exportul de insulină, o mișcare pe care reprezentanții din industria farmaceutică au descris-o drept motivată de îngrijorările nejustificate că pandemia COVID-19 ar putea duce la neajunsuri ale unui medicament vital pentru tratarea a milioane de diabetici, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Restricțiile din Uniunea Europeană asupra exporturilor de medicamente motivate de criza provocată de coronavirus vizează preponderent medicamentele folosite pentru tratarea simptomelor pacienților infectați, precum analgezice, relaxanți musculari și hidroxiclorochina.

Ursula von der Leyen a cerut guvernelor statelor membre să ridice aceste interdicții, avertizând că ar putea duce la lipsuri periculoase.

Unele țări, îngrijorate de cererea crescută în timpul carantinei și fluctuațiile de preț din statele importatoare, au adăugat și insulina pe lista medicamentelor interzise la export.

Deși deocamdată nu au fost înregistrate neajunsuri în Europa, oficialii din industria farmaceutică au avertizat că această măsură ridică semne de îngrijorare cu privire la aprovizionarea stabilă cu un medicament folosit zilnic de aproximativ 60 de milioane de europeni.

„Vedem pe aceste liste produse care nu au legătură cu COVID-19. Ele nu ar trebui să includă produse precum insulina”, a declarat un reprezentant al industriei.

„Acest lucru nu este acceptabil și riscă să provoace lipsuri”, a mai spus acesta, adăugând că pacienților diabetici le este, de regulă, prescrisă insulină pentru o lună dar perioada a fost extinsă în unele state europene la trei luni, provocând o creștere a cererii.

Insulina nu poate fi exportată momentan dintr-o serie de țări europene, incluzând Franța, Marea Britanie și Portugalia, potrivit Reuters.

„La nivel global, restricțiile impuse pentru a combate răspândirea pandemiei COVID-19 provoacă întreruperi în lanțul de distribuție al insulinei și al altor medicamente esențiale pentru tratarea diabetului” a declarat Lorenzo Piemonte, reprezentantul Federației Internaționale de Diabet.