Un adolescent afgan a murit miercuri după ce a fost înjunghiat cu o zi înainte de conaționali în afara taberei de refugiați Moria de pe insula greacă Lesbos, în timp ce alți patru au fost răniți într-o încăierare, au declarat surse din poliție, citate de AFP.

tabara de refugiati MoriaFoto: Profimedia

Rănit grav de un tânăr în vârstă de 20 de ani, în noaptea de marți spre miercuri, victima, în vârstă de 16 ani, a fost transferată imediat la spitalul Mitilene, dar a decedat câteva ore mai târziu din cauza rănilor. Era unul dintre cei șapte copii dintr-o familie afgană care locuia în zona unei livezi de măslini în afara aglomeratului lagăr Moria.

Luptele între solicitanții de azil sunt frecvente în Moria, unde peste 19.000 de migranți trăiesc împreună în condiții îngrozitoare.

Capacitatea inițială a acestei tabere a fost de 2.800 de persoane. "Climatul din tabăra care fierbe s-a agravat în urma uciderii crunte a tânărului afgan", a declarat un angajat al unui ONG medical prezent în tabără, potrivit AFP.

Ei nu pot părăsi insula având în vedere că graniţele UE sunt închise, iar numărul lor e în continuă creştere având în vedere noile conflicte din Siria.

Circa 40% dintre migranţii de aici au sub 18 ani, scrie TheGuardian, care prezintă mizeria cruntă în care trăiesc ei, în cea mai mare parte în corturi improvizate, fără acces la surse de apă potabilă sau la electricitate. De asemena, un reportaj realizat de BBC, arată că în majoritatea oraşelor de graniţă din Grecia, grupări paramilitare înarmate fac patrule de noapte în căutarea de imigranţi care ar fi reuşit să treacă graniţele sau au fugit din taberele de refugiaţi.

Cum arată situaţia refugiaţilor la nivel mondial

Datele ONU arată că anul trecut, la nivel mondial, erau aproape 26 de milioane de refugiaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind din Siria (6,5 milioane), Afganistan (2,7 milioane) şi Sudanul de Sud (2,3 milioane). 80% dintre aceşti refugiaţi îşi caută azil în ţările vecine.

Cu toate acestea, la nivel de UE Germania este ţara care a ajuns să găzduiască cei mai mulţi refugiaţi, peste 1,1 milioane, numărul lor crescând semnificativ în special după criza din 2015, când cinci vapoare cu imigranţi s-au scufundat în Mediterană, iar peste 1.200 dintre cei aflaţi la bord au murit. Criza a adus în discuţie în mai multe rânduri nevoia stabilirii unui mecanism clar de gestionare a migranţilor la nivel de UE, însă un grup de țări s-a opus vehement stabilirii unor cote obligatorii de primire a imigranţilor, în ciuda presiunilor făcute de ţări precum Grecia, Italia, Spania, Malta, unde ajung cei mai mulţi dintre refugiaţii naufragiaţi, salvaţi de cele mai multe ori de pe mare de ONG-uri.