Sute de pasageri se pregăteau să părăsească Wuhan cu trenul, a constatat corespondentul AFP în noaptea de marți spre miercuri, în momentul în care autoritățile au ridicat blocada impusă de două luni orașului în care a apărut epidemia de Covid-19, scrie AFP.

WuhanFoto: Captura YouTube

Este vorba de un eveniment important, sinonim cu începutul sfârșitului crizei financiare din China. Din 23 ianuarie, persoanele care se aflau în orașul cu 11 milioane de locuitori nu au mai avut voie să plece.

La ora locală 00,00 (16,00 GMT marți), autoritățile au ridicat ultimele restricții care împiedicau părăsirea Wuhan.

Într-una din gările orașului se simțea o anumită efervescență, în condițiile în care sute de pasageri își așteptau trenul.

"Sunt 77 de zile de când sunt închis!", a declarat un bărbat care nu a dorit să-și decline identitatea, nerăbdător să revină în Changsha, la 350 kilometri distanță.

Agenții reaminteau călătorilor măsurile de igienă și menținerea unei distanțe de minim un metru față de ceilalți, în timp ce o voce califica, la difuzoare, Wuhanul drept "orașul eroilor".

Cu o zi în urmă și pentru prima oară de la începutul epidemiei, ministerul chinez al Sănătății a anunțat că nicio persoană nu a murit în China din cauza Covid-19.

Wuhan rămâne în continuare, și de departe, orașul cel mai îndoliat din China: peste 2.500 de oameni au murit, dintr-un total național de peste 3.330. Unii pun însă la îndoială realitatea acestor cifre, care ar fi mult mai mari.

Aici a apărut pentru prima oară noul coronavirus, la sfârșitul anului 2019. Numeroase cazuri aveau legătură cu o piață unde se vindeau pește și fructe de mare, dar și animale sălbatice exotice.

Restricții legate de deplasarea persoanelor au fost relaxate în ultimele zile în Wuhan și în provincia Hubei.

Numărul trenurilor și al avioanelor care pleacă din Wuhan rămâne însă limitat. Wuhan va menține în continuare diverse restricții privind deplasarea în oraș pentru a împiedica o eventuală reapariție a infecțiilor.

Iar primăria rămâne vigilentă: în această săptămână a retras clasificarea "fără epidemie" - care permitea locuitorilor să părăsească locuințele - pentru 70 de cartiere.

Primăria și-a justificat decizia prin faptul că a descoperit persoane asimptomatice - care nu tușesc și nu au febră, dar pot totuși să transmită virusul.

China a anunțat primul deces în 11 ianuarie. De atunci, aproape 82.000 de persoane au fost contaminate, dintre care 3.331 mortal.