Regina Elisabeta le-a spus duminică britanicilor că vor depăși epidemia de coronavirus dacă rămân hotărâți în fața blocării și autoizolării, evocînd spiritul celui de-Al Doilea Război Mondial într-o transmisie extrem de rară către națiune, anunță BBC.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Captura YouTube

În ceea ce a fost cel de-al cincilea mesaj televizat din domnia sa de 68 de ani, Elisabeta i-a chemat pe britanici să demonstreze că sunt la fel de puternici ca generațiile din trecut, citează Mediafax.

„Împreună ne confruntăm cu această boală și vreau să vă asigur că, dacă rămânem uniți și hotărâți, atunci o vom depăși”, a spus monarhul în vârstă de 93 de ani. „Cu toate că ne-am confruntat și cu alte provocări, aceasta este diferită. De această dată ne unim cu toate națiunile de pe glob într-un efort comun, folosind marile progrese ale științei și compasiunea noastră instinctivă pentru a vindeca. Vom reuși - și acel succes va aparține fiecăruia dintre noi”.

Discursul televizat a venit la câteva ore după ce oficialii au anunțat că numărul deceselor din Marea Britanie din cauza virusului a crescut cu 621 în ultimele 24 de ore, la 4.934. O creștere a numărului de decese este așteptată săptămâna viitoare. Primul ministru Boris Johnson se numără printre cei care se autoizolează după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19, iar Prințul Charles, fiul reginei și moștenitorul tronului, în vârstă de 71 de ani, și-a revenit după ce a suferit simptome ușoare ale virusului.

Regina le-a mulțumit celor care stau acasă și a adus un omagiu personalului sanitar, pentru munca lor dezinteresată. Regina vorbește de obicei națiunii doar în mesajul ei televizat anual de Crăciun.

Pentru a elimina orice risc, filmarea a fost efectuată într-o cameră mare, pentru a asigura o distanță sigură între ea și cameraman, care purta mănuși și mască și era singura persoană prezentă.

Elizabeth a spus că situația îi amintește de primul său mesaj difuzat, în 1940, când ea și defuncta soră Margaret au vorbit de la Windsor copiilor care fuseseră evacuați din casele lor pentru a scăpa de bombardamentele naziste. Ea a spus că, în viitor, oamenii se vor putea mândri cu faptul că au trăit o astfel de provocare.

„Cei care vin după noi vor spune că britanicii acestei generații au fost la fel de puternici ca oricare alta”, a spus ea. „Atributele autodisciplinei, ale tăriei de caracter binevoitoare și ale compasiunii caracterizează încă această țară. Mândria de a fi cine suntem nu face parte din trecutul nostru, ci definește prezentul și viitorul nostru.”

Regina a invocat cuvintele celebrei piese „We'll Meet Again” de Vera Lynn din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a devenit un simbol al speranței pentru britanici în timpul conflictului. „Ar trebui să ne asigurăm că, în timp ce putem avea mai mult de îndurat, zilele bune se vor întoarce”, a spus ea. „Vom fi din nou cu prietenii noștri; vom fi din nou cu familiile noastre; ne vom întâlni din nou.", citează Mediafax.

Discursul Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, în situația excepțională a epidemei de coronavirus SARS-Cov-2:

"I am speaking to you at what I know is an increasingly challenging time. A time of disruption in the life of our country.

A time of disruption in the life of our country: a disruption that has brought grief to s

În întreaga Commonwealth și în întreaga lume, am văzut povești impresionante ale oamenilor care se pun laolaltă pentru a-i ajuta pe ceilalți, fie că este vorba de livrarea coletelor și medicamentelor, de a verifica dacă vecinii sunt în regulă sau prin a-și adapta afacerile astfel încât să contribuie la alinarea.

Și deși uneori izolarea poate fi dificilă, mulți oameni de toate credințele sau fără o credință descoperă că aceasta oferă o ocazie de a încetini, a face pauză și a reflecta, în rugăciune sau meditație.

Îmi amintește de primul discurs pe care l-am avut, în 1940, împreună cu sora mea. Noi, eram copii, le-am vorbit de aici, de la Windsor, copiilor care au fost evacuați din casele lor și trimiși departe pentru propria lor siguranță.

Astăzi, încă o dată, mulți vor simți un sentiment dureros de separare de cei dragi.

Dar acum, ca atunci, știm, profund, că este ceea ce trebuie să facem. Ne-am confruntat cu provocări înainte, însă aceasta este diferită. De această dată ne unim cu toate națiunile de pe glob într-un efort comun, folosind marile progrese ale științei și compasiunea noastră firească pentru a vindeca. Vom reuși - și acel succes va aparține fiecăruia dintre noi.

Ar trebui să ne asigurăm că, în timp ce e posibil să avem încă mai mult de îndurat, zilele mai bune vor reveni: vom fi din nou cu prietenii; vom fi din nou cu familiile noastre; ne vom întâlni din nou.

Dar deocamdată, vă transmit mulțumirile mele și cele mai calde urări de bine tuturor".

Discursul a fost înregistrat la reședința Majestății Sale, Regina Marii Britanie, Castelul Windsor. (Euractiv.ro)