Departamentul de Stat al SUA a criticat joi decizia justiţiei din Pakistan care a anulat pedeapsa cu moartea pronunţată în 2002 împotriva extremistului britanic Omar Sheikh, condamnat pentru răpirea şi asasinarea ziaristului american Daniel Pearl, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

„Comutarea sentinţei pentru asasinarea lui Daniel Pearl este un afront adus victimelor terorismului din întreaga lume”, a declarat responsabila de dosarul Asia de Sud din cadrul Departamentului de Stat de la Washington, Alice Wells.

Oficialul diplomatic a salutat însă posibilitatea ca procurorii pakistanezi să facă apel în cazul deciziei de comutare a pedepsei capitale într-o pedeapsă de şapte ani de închisoare.

Pedeapsa lui Omar Sheikh, pe numele real Ahmed Saeed Sheikh, a fost comutată doar pentru răpire, crima nefiind dovedită. El a petrecut deja 18 ani după gratii urmând să fie eliberat peste câteva zile.

Născut în Marea Britanie şi cu studii la London School of Economics, Sheikh mai fusese arestat în India în anii 1990 pentru implicarea în răpirea unor turişti occidentali, în 1994. Daniel Pearl, în vârstă de 38 de ani, corespondent al ziarului Wall Street Journal, a dispărut pe 23 ianuarie 2002 la Karachi, peste o lună consulatul SUA din oraşul pakistanez primind o înregistrare video cu decapitarea sa.

O anchetă independentă a stabilit în 2011 că justiţia pakistaneză a greşit, cei patru bărbaţi condamnaţi pentru asasinat neluând parte la execuţie. Asra Nomani, o apropiată a lui Daniel Pearl care a condus ancheta, consideră că autorul execuţiei este Khaled Sheikh Mohammed, creierul atentatelor din 11 septembrie 2001 din SUA.

Mohammed, arestat în 2003, se află în închisoarea din Guantanamo (Cuba), unde a mărturisit unui psiholog că el l-a decapitat pe ziaristul american Daniel Pearl.