Polonia, Ungaria şi Cehia au încălcat legislaţia Uniunii Europene refuzând să primească cotele de refugiaţi alocate de UE pentru a degreva Grecia, după creşterea bruscă a numărului de imigranţi în 2015, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Prin refuzul de a respecta mecanismul temporar de relocare a celor care solicită protecţia internaţională, cele trei ţări nu şi-au îndeplinit obligaţiile conform legilor Uniunii Europene, a stabilit CJUE, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Decizia CJUE nu presupune nicio sancţiune imediată.
Reuters apreciază că decizia instanţei supreme a UE evidenţiază divergenţele privind migraţia. Guvernele eurosceptice şi naţionaliste din estul Uniunii au invocat motive de securitate pentru a refuza să accepte refugiaţii şi migranţii, în majoritate musulmani, proveniţi din zonele afectate de războaie şi sărăcie din Orientul Mijlociu, nordul Africii sau din alte regiuni, chiar mai îndepărtate.
Statele din prima linie, cum sunt Grecia şi Italia, au reclamat vehement lipsa de solidaritate europeană, în timp ce se confruntau cu sosiri în masă, peste capacitatea sistemelor de securitate şi asistenţă socială. Ţările europene bogate, ca Germania, i-au criticat la rândul lor pe est-europeni, care refuzau să acorde ajutor, deşi beneficiau în continuare de asistenţa financiară de la Bruxelles.
În 2015, în Europa au ajuns, traversând Mediterana, peste un milion de migranţi. Luată iniţial pe nepregătite, UE a reprimat ulterior imigraţia, şi-a întărit frontierele externe şi a oferit fonduri şi asistenţă unor state nemembre, cum ar fi Turcia, pentru a-i împiedica pe migranţi să îşi continue deplasarea spre Europa.
Divergenţele interne privind migraţia nu s-au încheiat însă nici pe departe, constată Reuters. Afluxul de migranţi a contribuit şi la decizia din 2016 a Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană - cel mai mare pas înapoi pentru integrarea europeană după Al Doilea Război Mondial.
Comisia Europeană vede un semnal important în decizia CJUE
Decizia Curţii de Justiţie a UE transmite un semnal important pentru viitorul politicii europene privind migraţia, a declarat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres. ''Decizia este importantă. Ea se referă la trecut, dar ne oferă orientări pentru viitor'', a susţinut şefa executivului european. ''Curtea (de Justiţie a UE) este foarte clară cu privire la responsabilitatea statelor membre'', consideră Ursula von der Leyen.
În schimb, premierul ceh Andrej Babis a apreciat că problema cotelor de refugiaţi este un subiect închis şi că rezistenţa ţării sale împotriva acestor cote a contribuit la eşecul acestui proiect.
''Probabil am pierdut această bătălie legală, dar nu asta este important'', a declarat Babis pentru agenţia CTK. ''Important este că nu vom accepta niciun migrant şi că proiectul cotelor s-a terminat între timp, iar acest lucru ni se datorează în principal nouă'', a indicat şeful executivului de la Praga.
In Tratatul de Aderare la UE nu exista obligatia de aprimii migranti veniti din alte state si pe care granicerii statelor de frontiera ale UE
nu reusesc / nu vor sa-i opreasca sa intre.
A accepta aceasta ,,Ipotetica Obligatie" este la fel cu a accepta sa intre cancerul in UE. Un cancer al moralitatii si gandirii umane.
A accepta acest cancer este primul pas in directia distrugerii fundamentului normalitatii ideii de UE.
Deci Polonia, Cehia si Ungaria ar trebuii sa iasa din -un astfel de UE degenerat. Pot traii foarte bine cum traieste si Elvetia - fara sa fie in UE.
O lata solutie este iesirea din UE a Spaniei Grecie si Italiei.
Daca le place sa primeasca atat de multi migrantii nu au decat sa formeze ,,Uniunea Meditaraneana a Migrantilor" impreuna cu Libia, Egiptul si alte ,,republici bananiere".
Problema refugiatilor trebuia discutata la ONU...fiind o problema mondiala, pentru ca refugiatii nu veneau din Europa (sa fie exclusiv problema UE), acestia veneau din Africa si Asia!
Singura solutie era si este in continuare rezolvarea problemelor in tarile de bastina ale emigrantilor, ajutorarea acestora la ei acasa de catre marile puteri ale lumii...G20 sau o coalitie extinsa de tari!
pe Coasta Africii si Asiei de unde au venit !. Nu a fost deloc greu.
Dar de ce sa te complici ?, cand exista un ,,Tribunal UE" care o sa risipeasca migrantii in toata Uniunea !
In rest numai gargara ieftina la tine !.
Auzi ?! ,, migrantii .......problema mondiala..." !
Ce ,,problema mondiala" sa fie ?. Iei migrantii intrati infractional in Apele
Teritoriale ale Italiei, ii transporti la Coasta Libiei si ii debarci pe plaja cu o salanda militara de debarcare !. Ii ameninti cu pustile sau cu scutierii si se dau migrantii jos imediat pe plaja !. Ce e atat de complicat ?.
Lumea moderna nu traieste dupa legile si regulile care iti zburda tie prin cap...!
Dar nu cred ca este cazul sa-ti mai explic...pentru ca nu ai putea intelege, limitarea ta este profunda si ireversibila!
Aceste tari care doresc numai ajutor financiar dar nu sa primească migranții , normal ca sunt sancționați de conducerea Ciorbei Comune .
Actuala structura a UE este de fapt un fel de Tratatul de la Varșovia .
Îmi amintesc când România era împânzita cu imigranți din Vietnam, când copiii lui Ho Chin Minh Resu împărțiți in cote țărilor comuniste tot sub un tratat....
Nimic nou, doar țările au nume diferite !
TUPEU maxim sa OBLIGI tari suverane la relocari fortate de migranti ECONOMICI...Merk si Micr stiu clar ca acum trebuie sa mai danseze cat mai pot...criza economica de dupa covid ii va RADE pe toti...vom vedea o extrema dreapta cum nu s-a mai vazut...populism rampant...xenofobie..toate pt ca neomarxistii UE si-au dat cu tesla in...picior, ignorand si distrugand CLASA MEDIE europeana...good job.
UE face toate miscarile gresite zic eu. Politicieni groaznic de SLABI.
daca tot sint asa de sceptice?