Pandemia nu calmează polemicile politice dintre Statele Unite și Venezuela. După cum a declarat marți secretarul de stat american Mike Pompeo, dacă partidele politice din Venezuela vor ajunge „să formeze un guvern de tranziție care să organizeze alegeri credibile într-un an”, Statele Unite vor fi „dispuse să revoce toate sancțiunile”. Pompeo a subliniat că aceasta „reprezintă o oportunitate pentru poporul venezuelean”, relatează Il Giornale, citat de Rador.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Totodată, secretarul de Stat a explicat că Statele Unite nu și-au abandonat viziunea: după părerea Administrației Trump, de fapt, „Maduro trebuie să plece”.

Planul SUA a fost discutat de președintele Donald Trump în discuția sa telefonică de luni cu Vladimir Putin, unul dintre susținătorii lui Maduro împreună cu China și Cuba.

Petrol și coronavirus: SUA speră ca Maduro să facă o implozie

Mike Pompeo a anunțat oficial propunerea „tranziției democratice” a administrației americane pentru Venezuela, care oferă pentru prima dată o „cale de ieșire treptată” a sancțiunilor severe americane, inclusiv sectorul petrolier vital, dacă Maduro și aliații săi vor colabora.

Totuși, nu va fi ușor să îl aducă pe Maduro spre un drum de reconciliere politică cu liderul opoziției, Juan Guaido, recunoscut de Statele Unite și de peste 50 de țări ca președinte interimar legitim al țării.

Rezistența puternică a lui Maduro, care are sprijinul militarilor, a devenit o sursă de frustrare pentru președintele Donald Trump, au declarat în privat oficialii americani citați de Reuters.

Totuși, administrația americană speră că prăbușirea prețurilor petrolului și pandemia îl vor convinge pe președintele Maduro să renunțe. „Poate că această presiune va duce la discuții serioase în cadrul regimului”, a declarat pentru Reuters reprezentantul special al Statelor Unite pentru Venezuela, Elliott Abrams.

Propunerea Statelor Unite, aprobată de însuși Donald Trump, prevede ca Maduro „să se dea la o parte” și ca Adunarea Națională să aleagă „un guvern de tranziție incluziv, acceptabil pentru principalele facțiuni”.

Viitorul lui Maduro

Abrams a explicat pentru Reuters că planul administrației Trump nu prevede exilarea lui Nicolas Maduro și a explicat că ar putea „candida” la eventuale alegeri. Cu toate acestea, Mike Pompeo a insistat asupra faptului că „Nicolas Maduro nu va mai guverna niciodată Venezuela”, deși a remarcat că administrația americană speră ca actualul președinte al Venezuelei să ia propunerea în serios.

Șansele ca Partidul Socialist Unit al lui Maduro să accepte planul lui Pompeo sunt aproape zero.

Deputatul socialist Saul Ortega a definit propunerea Statelor Unite drept „o escaladare periculoasă împotriva poporului nostru”.

În schimb, autoritățile venezuelene intenționează să îl judece pe omul susținut de Washington.

Procurorul General al Venezuelei, Tarek William Saab, l-a invitat pe președintele autoproclamat Juan Guaidò să se prezinte joi în fața instanței: liderul opoziției este anchetat și este acuzat că a complotat o lovitură de stat.