O delegație a talibanilor s-a întâlnit la Kabul cu reprezentanți ai guvernului pentru prima dată după 18 ani, pentru a discuta despre un schimb de prizonieri, au anunțat miercuri autoritățile afgane, un preambul la viitoare negocieri privind viitorul țării, anunță La Libre Belgique, potrivit Rador.

Talibani AfganistanFoto: screenshot BBC (Life under Taliban in Afghanistan) via Youtube

Cele două părți au discutat „față în față” marți în capitala afgană, unde ele „au făcut progrese pe aspecte tehnice și se vor întâlni și mâine (joi) pentru alte negocieri”, a anunțat pe Twitter Consiliul securitățîi naționale afgan, un organism guvernamental.

E pentru prima dată când talibanii, goniți de la putere în 2001 de o coaliție internațională condusă de Statele Unite, se întâlnesc oficial în capitală cu reprezentanți ai guvernului afgan. Insurgentii au refuzat tot timpul să recunoască Kabulul, calificând autoritățile afgane drept „marionete” ale Statelor Unite.

Cele două părți au discutat recent prin videoconferință pe tema eliberării prizonierilor, pentru a evita orice contaminare cu noul coronavirus. Talibanii au confirmat această întâlnire într-un mesaj audio trimis AFP.

O „echipă tehnică” este prezentă la Kabul pentru „a identifica prizonierii” pe care îi cer insurgentii, a explicat purtătorul lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid. Dar „nu este o negociere”. „Nu va fi nicio discuție politică aici”, a adăugat el.

Acest schimb de 5.000 de prizonieri talibani pe 1.000 de membri ai forțelor afgane aflați în mâinile insurgenților este unul din punctele cheie ale acordului semnat pe 29 februarie la Doha între Statele Unite și rebeli, un document neratificat de Kabul. În acest text, Washingtonul a promis o retragere a forțelor străine din Afganistan într-un interval de 14 luni, cu condiția ca talibanii să respecte angajamentele de securitate și să înceapă un dialog „inter-afgan”.

Aceste discuții inedite au fost întârziate din cauza unor dezacorduri din jurul problemei cruciale a eliberării prizonierilor. Kabulul a dezvăluit vineri, cu mai multe luni de întârziere, o listă cu 21 de negociatori, printre care cinci femei, chemați să participe la acest dialog.

Dar talibanii s-au grăbit să respingă această listă și violențele nu au încetat. Șapte civili, printre care șase copii, au fost uciși miercuri în explozia unei mine pe un drum din provincia Helmand (Sud), bastion taliban, a declarat Omar Zwak, un purtător de cuvânt al provinciei.

„Talibanii au pus mina”, a adăugat el, în situația în care insurgentii nu au revendicat atacul. Aceștia, care au pus capăt ofensivei lor contra forțelor străine, continuă, în ciuda discuțiilor cu Kabulul, să țintească milițiile pro-guvernamentale în toată țara.

Circa 20 de polițiști, soldați și milițieni pro-guvernamentali au fost uciși în două asalturi ale insurgenților în noaptea de duminică spre luni.