"Trebuie să acționăm repede, mai mult decât rapid. Dacă ajutoarele guvernului național și regional sosesc peste 15 zile și sunt necesare încă 15 pentru distribuirea lor, riscăm mult. Anunțul ar fi un bumerang. Disconfortul s-ar transforma în violență", a declarat primarul orașului sicilian Palermo, Leoluca Orlando, într-un interviu acordat cotidianului "La Stampa", citează Rador.

Sicilia 2Foto: publicdomainpictures.net

Joia trecută, un grup neidentificat de persoane a intrat într-un supermarket din Palermo și au încercat să iasă fără să plătească cumpărăturile: "Acesta este un episod rezolvat de rețeaua de asistenți sociali ai primăriei, dar a fost însoțit de o serie de mesaje iresponsabile pe internet și pe rețelele de socializare, care riscă să creeze un climat de destabilizare: trebuie să garantăm prezența 'medicului' pentru a împiedica sosirea 'vrăjitorului' ", a explicat Orlando. Iar "vrăjitorul" este mafia, care nu așteaptă altceva decât să înlocuiască statul. În același ziar, "La Stampa", directorul Maurizio Molinari, în timp ce critică o anumită inerție în acțiunea Guvernului, avertizează cu privire la explozia bombei sociale în urma urgenței sanitare mai întâi și, apoi, a situației economice.

"Al treilea front al situației de urgență este ordinea publică. Se întrevede în Sud, prin asalturi asupra cuptoarelor de pâine și prin furturi ale pungilor de cumpărături în Sicilia, ceea ce indică riscul ca imposibilitatea de a munci o perioadă prelungită - mai ales în cazul muncii nedeclarate - să declanșeze dezordine și violență într-o zonă în care criminalitatea organizată rămâne de temut".