Începând cu 30 martie, cei aproximativ 20 de milioane de locuitori ai Moscovei și ai suburbiilor sale se vor alătura celor trei miliarde de ființe umane supuse unor restricții stricte pe întreaga planetă. Această măsură îi vizează în prezent doar pe locuitorii capitalei rusești, unde situația este cea mai gravă cu peste 1.000 de bolnavi. Anunțul a fost făcut duminică seară de primăria capitalei rusești, confruntată cu agravarea epidemiei de la Covid-19, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Îngrădirea va fi în vigoare pentru toți locuitorii Moscovei, indiferent de vârsta lor", în timp ce inițial, la dispoziția din 23 martie, îi viza doar pe cei peste 65 de ani, a indicat un comunicat al primarului orașului, Serghei Sobianin. Moscoviții vor avea voie să părăsească locuința numai pentru a merge la serviciu, a scoate gunoiul, a se alimenta de "la cel mai apropiat magazin" sau de la farmacie în caz de nevoie vitală.

Animalele de companie pot fi plimbate doar pe o rază de 100 de metri de casă. Aceste măsuri intră în vigoare începând cu 30 martie, fără a se menționa o dată de încheiere și vizează și marea regiunea administrativă care înconjoară capitala. Accesul la aceasta nu va fi închis, iar transportul public va continua să funcționeze acolo. Duminică seară, Serghei Sobianin a mai spus că cei care și-au pierdut locul de muncă la Moscova din cauza carantinei vor primi o compensație lunară de 19.500 de ruble (220 de euro). Acest anunț vine după câteva zile de creștere accentuată a cazurilor de contaminare în țară. Potrivit celei mai recente evaluări furnizate duminică de autoritățile de sănătate, Rusia are încă 270 de pacienți, pentru un total de 1.534 de cazuri, dintre care 1.014 la Moscova. Țara a înregistrat, de asemenea, opt decese legate de epidemie. Această creștere corespunde atât unei simplificări a procedurii de testare, în ultima săptămână, cât și unei evoluții a bolii, potențial dezastruoase într-o țară cu un sistem de sănătate foarte sărăcit.

Măsurile aplicate de orașul Moscova au fost luate deseori în alte regiuni ale țării cu o întârziere de câteva zile. Pe lângă funcția de primar, dl. Sobianin o deține şi pe cea de șef al grupului de lucru înființat de Kremlin. El a fost cel care, pe 24 martie, l-a avertizat pe președintele Vladimir Putin că numărul infecțiilor este "semnificativ mai mare" decât rapoartele oficiale și că noul coronavirus este acum "o problemă gravă" în țară.

După aceea, președintele rus a decis să anunțe amânarea unui vot programat pentru 22 aprilie privind o reformă a Constituției și măsuri pentru susținerea economiei. El a mai anunțat că săptămâna 30 martie -5 aprilie va fi inactivă în țară, "cu menținerea salariilor". Putin le-a cerut rușilor să rămână acasă, fără a menționa carantina. Însă orașul Moscova a urmat imediat aceste anunțuri prin închiderea parcurilor și cafenelelor capitalei, precum și a majorității magazinelor, lucru care nu i-a descurajat pe mulți moscoviți să profite de acest weekend însorit pentru a se plimba.

Biserica Ortodoxă a fost mai mult decât reticentă în a se conforma instrucțiunilor prezidențiale. Aparent, ca reacție la faptul că au fost luate decizii suplimentare de primăria capitalei. Pe de altă parte, măsurile de represalii împotriva posibililor contravenienți nu sunt clare, iar mai multe voci au subliniat deja că domnul Sobianin nu este justificat să ia astfel de măsuri fără să declare o stare de urgență.

Primăria menționează doar un "sistem inteligent de supraveghere" pentru a verifica aplicarea de izolare. Această referință amintește de utilizarea sistemului de recunoaștere facială (mai mult de 100.000 de camere la Moscova) pentru a monitoriza persoanele care se întorc din străinătate și sunt plasate în carantină. Site-ul Meduza citează posibila înființare a unui sistem care să atribuie un cod QR fiecărui locuitor al orașului, repertoriind locul unde trăiește și un drept temporar de ieșire.

De câteva zile, în special, mari mișcările ale trupelor Gărzii Naționale din oraș au fost observate de moscoviți, potrivit Le Monde, citat de Rador.