Marea Britanie l-a numit luni pe Ken McCallum, un spion de carieră care a gestionat ancheta încercării de asasinare a fostului agent dublu Serghei Skripal, drept noul șef al MI5, serviciul secret intern, transmite Reuters.

Foto:

McCallum, care lucrează de 25 de ani la MI5, a urcat în ierarhie lucrând pe cele mai importante ”fronturi” ale agenției, de la Irlanda de Nord și militanții islamiști la securitatea Olimpiadei de la Londra din 2012.

Apoi, când Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți cu substanța neurotoxică de concepție sovietică Novichok, în 2018, McCallum a coordonat răspunsul agenției.

Andrew Parker, care se va retrage de la conducerea MI5 la sfârșitul lunii aprilie, ocupa acest post din 2013. El a stat puțin mai mult decât trebuia la cârma agenției pentru a asigura stabilitatea în timpul Brexitului.

MI5, înființată în 1909 pentru a contracara spionajul german înaintea primului război mondial, este însărcinată cu protejarea securității naționale.

Principalul său domeniu este contracararea terorismului internațional, dar este și agenție de contrainformații, având circa 4.000 de angajați.

McCallum a crescut în Glasgow și a absolvit facultatea de matematică a Universității din capitala scoțiană.