Şeful operaţiunilor armatei venezuelene, amiralul Remigio Ceballos, a reafirmat vineri sprijinul forţelor armate, element de bază al puterii de la Caracas, faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro, inculpat pentru "narco-terorism" de justiţia americană, relatează Agerpres, citănd AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Forţa armată naţională bolivariană respinge categoric acuzaţiile extravagante şi extremiste" vizându-l pe Nicolas Maduro, a afirmat amiralul Remigio Ceballos într-o declaraţie citită la postul naţional de televiziune.

Armata joacă un rol dominant în sistemul chavist. Ca şi mentorul său, defunctul preşedinte Hugo Chavez (1999-2013), militar de carieră, Nicolas Maduro se bazează în mare parte pe aceasta pentru a guverna. Compania naţională a petrolului PDVSA este, de asemenea, condusă de un militar, generalul Manuel Quevedo.

În declaraţia sa, amiralul Remigio Ceballos a subliniat că inculparea lui Nicolas Maduro şi a mai multor membri ai regimului său de către justiţia americană vizează să deturneze atenţia de la "campania electorală pentru realegerea lui Donald Trump care va intra în istorie drept cel mai nefast şi mai iraţional dintre preşedinţii americani".

Joi, ministrul american al justiţiei, Bill Barr, a anunţat inculparea lui Nicolas Maduro, a ministrului apărării, generalul Vladimir Padrino Lopez, precum şi a altor responsabili ai chavismului. Ei sunt acuzaţi că s-au aliat cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) "în efortul de a inunda Statele Unite cu cocaină".

Washingtonul oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru orice informaţie care ar permite arestarea liderului chavist, la putere din 2013.