Congresul american a votat cel mai mare pachet de stimulente financiare, în valoare de 2 triliarde de dolari, în condițiile în care țara se luptă cu pandemia de coronavirus, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Camera Reprezentanților a adoptat proiectul de lege la două zile după Senat, președintele Trump afirmând că îl va semna, în condițiile în care, miercuri, numărul americanilor care au solicitat șomajul s-a ridicat la un nivel record de 3,3 milioane de oameni.

Pachetul economic de stimulare american (initial gandit la un trilion de dolari) pus la bătaie în lupta cu efectele pandemiei de coronaviroză propune plăți directe în numerar pentru mulți americani, ca parte a unui plan mai mare prin care să fie sprijinite și micile afaceri dar și profesioniștii din domeniul sănătății.

Potrivit Wall Street Journal, fiecare contribuabil ar urma să primească până la 1.200 de dolari, cuplurile căsătorite eligibile să primească până la 2.400 de dolari și câte 500 $ suplimentari pentru fiecare copil. Aceste plăți vor fi mai mici pe măsură ce veniturile cresc, iar americanii cu venituri anuale mai mari de 99.000 USD sau familiile cu peste 198.000 dolari/an nu vor fi eligibile.

Fondul Monetar Internațional spune că epidemia de coronavirus va aduce o recesiune în anul 2020, dar că economiile lumii ar urma să își revină în anul 2021.

SUA au mai multe cazuri de coronavirus confirmate decât orice altă țară, cu peste 86.000 de teste pozitive.

În cursul dimineții de vineri, guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, a anunțat deschiderea a opt ​​spitale temporare pentru a face față unei creșteri preconizate în cazuri.

Democrații și republicanii din Camera condusă de democrați au aprobat pachetul de stimulare prin vot în urma unei dezbateri de trei ore.

„Națiunea noastră se confruntă cu o situație de urgență economică și de sănătate de proporții istorice, din cauza pandemiei coronavirusului, cea mai gravă pandemie din peste 100 de ani”, a spus președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.