Însărcinat de Curtea Supremă să organizeze alegerea succesorului său, președintele parlamentului israelian, Yuli Edelstein, a preferat să-și dea demisia, deschizând calea spre o situație care l-ar putea favoriza pe Benny Ganz, rivalul lui Benjamin Netanyahu, relatează Le Temps, citat de Rador.

Steag IsraelFoto: Flickr/ Ted Eytan

Președintele parlamentului israelian (Knesset), Yuli Edelstein, și-a anunțat miercuri demisia, pentru a evita să se plieze unui ordin al Curții Supreme care îi cere să organizeze alegerea unui succesor.

„Demisionez din postul de președinte al Knessetului”, a declarat Yuli Edelstein, membru al partidului de dreapta Likud al premierului Benjamin Netanyahu, într-o adresare către parlamentari.

Această decizie ar putea deschide calea alegerii unui președinte al parlamentului care să provină din rândurile partidului centrist „Albastru-Alb” al lui Benny Ganz, marele rival al lui Benjamin Netanyahu.

Demisia lui Yuli Edelstein intervine pe fondul gravei crize politice din Israel, condus de un an de un guvern interimar, trei rânduri de alegeri nepreușind să ducă la formarea unui nou cabinet.

După legislativele din 2 martie, Benny Gantz, sprijinit de 61 de deputați (față de 58 pentru Benjamin Netanyahu) a fost desemnat să formeze o nouă echipă guvernamentală. Dar cu un peisaj politic fărâmițat, nu e sigur că va reuși să formeze o coaliție stabilă.

Motivându-și decizia prin necesitatea de a scoate țara din impas, Curtea Supremă a ordonat luni organizarea unui vot pentru alegerea unui nou președinte al parlamentului, așa cum dorea o majoritate a deputaților proveniți din blocul de centru-stânga condus de Benny Gantz.

Anterior, judecătorii au formulat un aviz neobligatoriu, pe care Yuli Edelstein a refuzat să-l urmeze, apreciind că este vorba de un „ultimatum” și că nu poate Curtea Supremă să determine ordinea de zi a parlamentului.

„Decizia Curții Supreme aduce atingere lucrărilor Knessetului”, a afirmat el miercuri.