​Un atac al grupării jihadiste Boko Haram a ucis 92 de militari, a afirmat marţi preşedintele Ciadului, Idriss Déby Itno, care s-a deplasat la locul atacului, la Boma, în provincia Lac, notează AFP, preluată de Agerpres.

Soldati din CiadFoto: Profimedia Images

"Am pierdut 92 dintre soldaţii, subofiţerii şi ofiţerii noştri" în atacul care a avut loc în noaptea de duminică spre luni, "este pentru prima dată când pierdem atâţia oameni", a declarat şeful statului într-un discurs transmis la postul naţional de televiziune.

"Duşmanul a dat o lovitură grea sistemului nostru de apărare din această zonă", a recunoscut un ofiţer sub protecţia anonimatului.

Atacul care i-a vizat pe militarii din peninsula Boma a durat cel puţin şapte ore iar întăririle trimise au fost şi ele luate la ţintă, a afirmat un alt militar.

Potrivit acestuia, 24 de autovehicule ale armatei au fost distruse, printre care blindate, în timp ce material militar a fost capturat şi transportat cu cinci bărci cu motor de luptători din Boko Haram.

Gruparea jihadistă şi-a înmulţit în ultimele luni atacurile în insulele mlăştinoase din bazinul Lacului Ciad, la frontiera dintre Nigeria, Ciad, Niger şi Camerun.

Insurecţia Boko Haram a făcut 36.000 de morţi şi circa două milioane de deplasaţi în zona de nord-est a Nigeriei de la declanşarea sa în 2009, potrivit ONU. Gruparea jihadistă şi-a extins acţiunile şi în ţările vecine, Niger, Ciad şi Camerun.