Negocierile pentru un acord asupra unui plan major de relansare a economiei americane, lovită puternic de pandemia coronavirusului, au continuat în Congresul Statelor Unite și marți noapte, fără a se ajunge însă la un rezultat concret, informează AFP.

Donald Trump si Steven MnuchinFoto: Profimedia Images

Republicanii și democrații negociază începând de vineri asupra unui plan economic care ar putea fi cel mai mare pachet de stimulare aprobat vreodată în Congres.

În timp ce cea mai mare economie din lume a intrat deja într-o recesiune, pachetul de relansare economică ar trebui să mobilizeze aproximativ 2.000 de miliarde de dolari. Cu puțin timp înainte de miezul nopții, secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, emisarul șef al negocierilor de la Casa Albă, a continuat fără succes deocamdată negocierile cu liderii republicani și democrați ai Senatului, potrivit rapoartelor presei americane.

Pachetul inital de stimulare american de un trilion de dolari pus la bătaie în lupta cu efectele pandemiei de coronaviroză propune plăți directe în numerar pentru mulți americani, ca parte a unui plan mai mare prin care să fie sprijinite și micile afaceri dar și profesioniștii din domeniul sănătății.

Potrivit Wall Street Journal, fiecare contribuabil ar urma să primească până la 1.200 de dolari, cuplurile căsătorite eligibile să primească până la 2.400 de dolari și câte 500 $ suplimentari pentru fiecare copil. Aceste plăți vor fi mai mici pe măsură ce veniturile cresc, iar americanii cu venituri anuale mai mari de 99.000 USD sau familiile cu peste 198.000 dolari/an nu vor fi eligibile.

Fondul Monetar Internațional spune că epidemia de coronavirus va aduce o recesiune în anul 2020, dar că economiile lumii ar urma să își revină în anul 2021.