Șase țări europene și-au anunțat intenția de a declara derogări de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (ECHR), invocând actuala pandemie a coronavirusului. Vocile critice se tem însă că acest lucru transmite semnalul politic greșit. Armenia, Estonia, Georgia, Letonia, Moldova și România au anunțat Consiliul Europei (CoE) că intenționează să declare derogări de la tratatul privind drepturile omului pe baza Articolului 15, care permite semnatarilor derogări de la Convenție în momente de „urgență publică amenințând viața țării”, potrivit Euractiv.com, citat de Rador.

Interventie a PolitieiFoto: Facebook

„Este absolut dreptul țării de a proceda astfel, iar Consiliul Europei are obligația de a le informa pe celelalte” țări despre asemenea sesizări, a declarat vineri pentru Euractiv Daniel Holtgen, purtător de cuvânt al CoE. „Totuși, noi vedem că cele mai multe măsuri luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului sunt deja prevăzute de Convenție și, prin urmare, noi nu încurajăm în prezent în mod activ statele membre și nici măcar nu agreăm ca ele să facă asemenea notificări”, a precizat el.

Unele prevederi ale tratatului, cum ar fi cele privind libertatea adunărilor stipulează deja excepții pentru menținerea ordinii publice și a sănătății publice. „În consecință, este evident că o excepție e posibilă fără o derogare pe baza Articolului 15”, a declarat Holtgen, adăugând că „acest lucru nu exclude posibilitatea de a putea fi luate măsuri care nu sunt prevăzute de Convenție, acestea ar trebui atunci să fie anunțate în mod corespunzător”.

În orice caz, nu este posibilă derogarea de la interzicerea pedepsei cu moartea, a torturii și a muncii silnice. Holtgen a subliniat că, dacă pentru măsurile prevăzute deja de Convenție notificarea formală nu este necesară, ele reprezintă „un semn de respect pentru Convenție și pentru Consiliul Europei”. Vocile critice se tem însă că derogările anunțate sunt măsuri care fac rău. „E un precedent foarte periculos și, concomitent, un semnal politic foarte șubred să te gândești în primul rând la o situație în care intenționezi să ai o derogare de la ECHR”, a declarat europarlamentara română Ramona Strugariu de la grupul de centru Renew Europe, arătând că state cu un istoric deficient al drepturilor omului, precum Turcia, sunt printre „cele care revendică frecvent” derogări.

Strugariu a condamnat deopotrivă și lipsa de transparență și de comunicare din partea guvernului român. „Noi nu știm care e scopul notificării, întrucât ei nu au dat nici un fel de explicație”, a declarat deputata, subliniind că alte state membre care au introdus măsuri stricte de limitare a epidemiei, cum e Franța, nu au trimis o notificare. „Ar trebui să ne păstrăm mintea limpede în situații precum aceasta, deoarece avem nevoie de garanții”, a declarat Strugariu.

„Îmi este cu adevărat teamă că foarte multe dintre aceste măsuri și tentative sunt de fapt pentru îngrădirea libertății de informare și a libertății presei, care tocmai acum sunt esențiale.” Unele state europene iau acum în calcul introducerea de pedepse mai mari pentru răspândirea de informații false în cursul pandemiei. Conform textului unui proiect de lege înaintat acum parlamentului ungar, răspândirea de „date false sau date reale într-un mod distorsionat”, care pot „obstrucționa ori anula” eficiența măsurilor de apărare contra coronavirusului, se va putea pedepsi cu 1-5 ani de închisoare.

Președintele bulgar Rumen Radev a folosit duminică veto împotriva unor amendamente la codul penal care ar fi impus o amendă de peste 5.000 de euro și pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru răspândirea de „informații false” despre epidemie, temându-se de consecințele pe care le-ar fi putut avea asupra libertății de exprimare. „Eu nu pot să înțeleg motivele din spatele suspendării implementării ECHR în cursul vremurilor dificile pe care le trăim”, a declarat europarlamentara franceză Nathalie Loiseau (de la Renew).

„Luptăm cu o pandemie. Haideți să nu ne facem singuri rău permițând virusului autoritarismului să se infiltreze și să se răspândească.”