Cinci ani de război în Yemen au avut un „impact devastator” asupra sănătății mintale a copiilor, mulți dintre ei fiind în pragul depresiei, potrivit unui raport al ONG-ului Save the Children, publicat marți.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai mult de jumătate din cei aproximativ 1.250 de copii intervievați într-un sondaj extins la nivelul întregii țări, au spus că s-au simțit „tristi și deprimați, iar mai mult de unul din zece copii au declarat că au aceste sentimente permanent”.

În general, 52% dintre copii au declarat că nu s-au simțit în siguranță atunci când au fost separați de părinți și 56% atunci când merg singuri afară, potrivit AFP.

Conflictul din Yemen - care a dus la zeci de mii de morți, în special civili conform ONG-urilor - se duce între rebelii Houthi susținuți de iranieni și forțele loiale guvernului susținute încă din 2015 de o coaliție militară condusă de Arabia Saudită.

Grupuri jihadiste ca Al-Qaeda și Statul Islamic efectuează, de asemenea, atacuri în țară.

Din decembrie 2017, cel puțin 2.047 de copii au fost uciși sau grav răniți în timpul atacurilor, potrivit Save the Children.

În prezent, populaţia de circa 23.000.000 a Republicii Arabe Yemen este ameninţată cu foametea, iar o epidemie de holeră a făcut mii de victime. Situaţia economică a fost doar agravată de războiul civil fiindcă, ȋnainte de izbucnirea sa, Yemenul era oricum cea mai săracă ţară arabă.

UNICEF a calculat că, din martie 2015, de la intervenţia străină ȋn ţară, au murit zilnic un număr de cinci copii, 400.000 au ajuns malnutriţi, 2.000.000 au abandonat şcoala