Guvernul polonez a declarat vineri stare de epidemie, dar intenţionează să organizeze primul tur al alegerilor prezidenţiale la 10 mai cum este prevăzut, notează AFP.

PoloniaFoto: freestockphotos.biz

Premierul Mateusz Morawiecki a explicat la Varşovia că declararea stării de epidemie permite guvernului său conservator "să închidă şcolile până la Paşte", adăugând că aceasta "nu înseamnă că vom amâna alegerile" prezidenţiale.

Polonia, la fel ca alte ţări europene, a pus în aplicare o serie de măsuri radicale pentru a combate pandemia de coronavirus, printre care închiderea şcolilor (iniţial numai până la 25 martie) şi interdicţia pentru cetăţenii străini de a intra pe teritoriul naţional.

Opoziţia a cerut partidului de guvernământ să amâne alegerile.

Circa 70% dintre persoanele chestionate doresc amânarea alegerilor în actualul context de pandemie, potrivit unui sondaj al agenţiei independente Pollster publicat vineri de cotidianul de centru Rzeczpospolita.

Sondaje realizate după declanşarea pandemiei arată că preşedintele în exerciţiu, Andrzej Duda, aliat al partidului PiS al premierului Mateusz Morawiecki, este favoritul scrutinului şi ar putea câştiga chiar din primul tur.

Polonia, ţară cu 38 de milioane de locuitori, a raportat vineri 411 de cazuri de COVID-19, dintre care cinci decese, conform Agerpres.