Aproape jumătate de milion de litri de vodcă de contrabandă și de alcool pur produs ilegal va fi folosită ca dezinfectant în lupta contra coronaviruslui, a anunțat vineri parchetul general, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciile de vamă și fiscul au strâns până acum cel puțin 430.000 de litri de vodcă și de alcool pur, păstrate ca dovezi în proceduri judiciare sau confiscate în urma unor decizii judecătorești.

În loc să fie distruse, mai multe mii de litri au fost deja transmise departamentelor care se ocupă cu dezinfecția clădirilor și mijloacelor de transport.

Pompierii din Olsztyn, oraș din nordul Poloniei, au primit 1.000 de litri de alcool, iar trei spitale, două din Olsztyn și unul din Elblag, au primit 2.500 de litri, a declarat Marta Rosiak, purtătoare de cuvând a vămii din regiunea ce se învecinează cu regiunea rusă Kaliningrad.

Operațiunea va continua zilele următoare în beneficiul poliției, poliției de frontieră și administrației publice.

Distilerii clandestine – artizanale sau industriale – sunt dezafectate frecvent în Polonia, mai ales în nord-estul țării. Ele produc ”bimber”, o vodcă artizanală, populară în mediul rural, mult mai ieftină decât produsul legal echivalent.