Președintele Serbiei a mulțumit marți Chinei pentru ajutorul oferit în lupta împotriva noului coronavirus și a acuzat UE că a abandonat țara sa, privând-o de echipamente de protecție, scrie AFP.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Comisia Europeană a decis să limiteze exporturile de materiale de protecție precum măști și combinezoane, provocând furia președintelui sârb Aleksandar Vucic, care a prezentat China drept noul salvator al Belgradului.

Circa 60 de cazuri de infectare au fost detectate în Serbia și alte aproximativ 250 în Balcanii de vest, una dintre cele mai sărace regiuni ale Europei, unde sistemele de sănătate sunt deja afectate de lipsa cronică de resurse.

"Îi așteptăm aici pe frații noștri chinezi. Se dovedește că fără voi Europa se poate apăra cu dificultate", i-a spus el ambasadoarei Chinei Chen Bo, după sosirea testelor chineze. Ambasadoarea a anunțat că specialiști chinezi vor veni în Serbia până la finalul acestei săptămâni.

După ce a decretat starea de urgență duminică, Vucic, a cărui țară candidează pentru aderarea la UE, a declarat că "solidaritatea europeană nu există. E un basm cu zâne".

"Ne punem speranțele în singurii care ne pot ajuta în această situație dificilă", China, cu care relațiile economice s-au întărit în ultimii ani, a adăugat el.

UE a anunțat, duminică, că exporturile de echipamente de protecție trebuie supuse autorizării guvernelor europene.

În Bosnia vecină, liderul naționalist sârb Milorad Dodik a denunțat și el o decizie "proastă".

În Albania, care a impus cele mai restrictive măsuri pentru a lupta împotriva pandemiei, aceeași îngrijorare.

Premierul Edi Rama a declarat că liderii din Balcani discută cu reprezentanți europeni despre "garanție a accesului țărilor din regiunea noastră la importurile de echipamente sanitare" provenite din UE.

Potrivit ministrului albanez al Sănătății Mira Rakacolli, Tirana a cerut ajutorul Chinei.

Beijingul este angajat într-o politică masivă de investiții în Balcani, contracte adeseori însoțite de credite.

Buna "imagine a Chinei va fi reliefată în special de autocrații locali" care încearcă să joace cartea populistă anti-europeană în timpul crizei coronavirusului, a declarat pentru AFP Florian Bieber, specialist în problemele Balcanilor.