Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni închiderea granițelor Uniunii Europene de marți, precum și interdicția deplasărilor neesențiale pentru francezi, în încercarea de a frâna propagarea pandemiei de coronavirus, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: Captura YouTube

"Toate călătoriile între țările neeuropene și UE vor fi suspendate timp de 30 de zile", a spus el într-un discurs televizat, precizând că măsura va intra în vigoare "marți la prânz" (11,00 GMT).

În Franța, începând de marți, "pentru cel puțin 15 zile, deplasările noastre vor fi foarte puternic reduse", a continuat președintele francez, într-un discurs de circa 20 de minute în care a afirmat de mai multe ori: "Suntem în război".

"Adunările externe, reuniunile familiale sau prietenești nu vor mai fi permise.Întâlnirea cu prietenii în parc, pe stradă, nu va mai fi posibilă".

"Orice infracțiune va fi sancționată", a avertizat el, fără a oferi mai multe detalii privind mijloacele care vor fi utilizate pentru respectarea acestor reguli.

Emmanuel Macron a anunțat de asemenea amânarea turului al doilea al alegerilor locale, prevăzut în 22 martie.

Franța este unul dintre focarele epidemiei provocate de coronavirus în Europa, cu peste 6.600 de cazuri, dintre care 148 mortale.

Citește și:

Macron cere „solidaritate financiară” în zona Euro