Președintele Donald Trump a declarat că suspendă, începând de vineri, toate călătoriile din majoritatea țărilor din Europa în SUA pentru următoarele 30 de zile pentru a frâna extinderea cazurilor de coronavirus în America. Decizia luată de Trump vizează mai exact 26 de țări din zona Schengen și face excepție pentru Regatul Unit al Marii Britanii. Trump a instituit măsura la câteva ore după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul drept o „pandemie” globală, numărul de pacienți infectați din SUA ajungând la 1.281 de cazuri. „Angajăm întreaga putere a guvernului federal și a sectorului privat pentru a proteja poporul american”, a declarat Trump din Biroul Oval al Casei Albe. „Răspundem cu mare viteză și cu profesionalism.”

Donald TrumpFoto: White House
  • Mai exact, decizia luată de Donald Trump vizează cele 26 de state din zona Schengen: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.

În urmă cu două săptămâni, Trump vorbea despre această criză descriind-o drept „o farsă”. Discursul său de acum vine în timp ce echipa sa economică negociază cu Congresul crearea unui pachet de stimulare a economiei la impactul noului virus.

El a mai adăugat: „Dacă scăpăm rapid de această problemă, totul se va rezolva de la sine. Nu avem nevoie de stimul. Deci va fi bine. Dar luăm în calcul diverse forme de stimul”.

Trezoreria SUA are în vedere amânarea termenului limită de depunere a declarațiilor fiscale din 15 aprilie pentru a ajuta la reducerea presiunii economice impuse de coronaviroză. Un înalt oficial american a spus că ideea ar doar o posibilă opțiune luată în dezbatere și că sunt luate în considerare și alte măsuri.

"Credem că putem furniza lichiditate de peste 200 miliarde de dolari prin întârzierea anumitor plăți fiscale", a declarat miercuri Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, în Congres. Amânarea termenului limită ar facilita fluxurile de numerar și creșterea de lichidități pentru oameni și pentru companii, într-un moment în care incertitudinea cu privire la impactul economic al virusului este în creștere.

Numărul de persoane care au fost depistate pozitiv la testări a crescut la 1.135 în SUA, iar 29 de persoane au murit, potrivit Universității Johns Hopkins.

„Lucrurile se vor înrăutăți mai tare”, a declarat miercuri în Congres Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

Trump s-a întâlnit cu parlamentarii marți pentru a stabili ce fel de pachet de stimul economic ar avea șanse să treacă în Congres. El dorește ca parlamentarii să sprijine o reducere a impozitelor pe salarii până la sfârșitul anului - o propunere controversată dat fiind faptul că în noiembrie au loc alegeri prezidențiale.

Democrații au refuzat propunerea, în timp ce republicanii au primit-o cu căldură. Dl Mnuchin a adăugat că furnizarea de garanții pentru creditele date industriilor care au fost cel mai greu afectate de coronavirus și un ajutor pentru întreprinderile mici ar fi obiectivele imediate al strategiei fiscale.

Mnuchin s-a întâlnit marți cu doamna Pelosi pentru a discuta despre un posibil compromis. Democrații intenționau să propună măsuri prin care persoanelor forțate să înceteze munca să fie considerate în concediu cu plată, pe lângă asta urmând să sprijine fondul de asigurare în caz de șomaj și efectuarea gratuită a testelor pentru coronavirus. Un senator republican a spus că este puțin probabil să se ajungă la un compromis înainte de săptămâna viitoare.

Democrații doresc să relaxeze impactul economic, dar prin măsuri țintite pentru cei mai vulnerabili, fiind în același timp atenți pentru a nu-i oferi lui Trump un avantaj care ar ajuta la re-alegerea sa. Democrații din Senat au propus, miercuri, propriul pachet de măsuri. Chuck Schumer, liderul democrat din Senatului, a învinovățit administrația Trump că nu a făcut suficient de mult pentru a combate criza și a descris măsurile de salvare propuse de Casa Albă ca pe o tentativă de a sprijini corporațiile mari și pentru a-i ajuta pe prietenii președintelui.

„Nu credem că [administrația] ar trebui să arunce bani din avion și să sperăm cu toții că aceștia vor cădea și asupra celor afectați”, a spus Schumer.

Chuck Grassley, șeful republican al comisiei finanțelor din Senat, a declarat, miercuri că „toate opțiunile sunt pe masă” când a fost vorba despre discuțiile privind pachetul de stimul economic.

Mișcarea Trezoreriei de a permite întârzierea depunerii declarațiilor fiscale a fost anunțată pentru prima dată de Wall Street Journal și a atras un scepticism chiar și din partea economiștilor conservatori. Doug Holtz-Eakin, fost funcționar bugetar al Casei Albe, a spus că este îndoielnic că amânarea termenului de depunere va avea un impact asupra economiei.