„Închiderea” Pasului Brenner este așteptată, miercuri dimineață, așa cum a anunțat marți cancelarul austriac, Sebastian Kurz, potrivit ANSA, citată de Rador. Controalele sanitare devin restrânse. Doar șoferii cu certificat medical vor putea părăsi Italia și, apoi, vor fi nevoiți să rămână în autoizolare timp de două săptămâni. În acest moment, camioanele vor putea tranzita după măsurarea temperaturii corpului șoferului camionului.

HotNews.roFoto: Hotnews

/.../Matteo Salvini face un nou apel și critică din nou Guvernul, după ședința de ieri, reiterând că o închidere drastică ar avea sens și din punct de vedere economic. „Dar avem nevoie de un Stat care să știe să spună: închideți totul și eu vă acopăr cheltuielile.” Acum, toată Europa trebuie să devină o zonă roșie, nu numai pentru că coronavirusul este o amenințare care trebuie înfruntată cu determinare, ci și „pentru a evita apariția războaielor comerciale care se pregătesc”.

Între timp, marți, în a douăzecea zi a erei coronavirusului, Italia aflată acum în carantină de la Aosta la Palermo depășește cota-simbol de 10.000 de persoane infectate, dintre care 1.004 s-au vindecat, și înregistrează cel mai mare număr de victime: 168 într-o singură zi, dintre care 135 în Lombardia. Dar nu numai asta. Creșterea numărului total de pacienți - cu 590 mai mulți decât luni, pentru un total de 8.514 - mult mai mult decât în zilele anterioare, se datorează întârzierii rezultatelor testelor efectuate în Lombardia: prin urmare, nu există încă nicio încetinire a extinderii virusului.

Astfel, Lombardia și Veneto, în special, au făcut un nou apel pentru încă o restricție: „închideți totul timp de 15 zile”. Guvernanții doresc ca serviciile esențiale să rămână în funcțiune, în timp ce magazinele (cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor și parafarmaciilor) și întreprinderile să fie închise imediat. "Este momentul să ne oprim - acestea sunt cuvintele foarte clare rostite de Fontana. Trebuie să închidem totul acum pentru a o lua de la capăt din nou cât mai curând. Nu sunt necesare jumătățile de măsură".

Între timp, însă, se înregistrează o cifră pozitivă. Nu mai sunt contagieri noi în localitatea Codogno, acum celebră în întreaga lume după ce a înregistrat primul caz spitalizat de coronavirus recunoscut în Italia. Nu a întârziat să apară comentariul lui Francesco Passerini, primarul orașului, precum și al președintelui provinciei Lodi: "Suntem deosebit de fericiți, ni se pare un rezultat deosebit, dar vrem să spunem că noi, care am fost zona roșie a zonei Lodi, am luat carantina în serios și, cu siguranță, de aceea asistăm acum la scăderea pe care o speram".

Toți cei 268 de pasageri de la bordul unei nave italiene provenind de la Palermo, sosită marți în portul La Goulette din Tunis, au fost puși în izolare la domiciliu și vor fi monitorizați conform noilor reglementări de sănătate, a declarat directorul general al Observatorului Național pentru Boli Noi și Urgente, Nissaf Ben Alaya. Aceasta a fost ultima sosire a unei nave de pasageri în Tunisia din Italia înainte de intrarea în vigoare a suspendării, până la 3 aprilie, a liniilor maritime de pasageri între cele două țări, dispusă de autoritățile tunisiene ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului.

Italia a decis închiderea instituțiilor de cultură, chiar și cele în aer liber. Astfel, la Roma, Fontana di Trevi, dar și Collosseumul, nu sunt deschise publicului larg spre vizitare.

"Puteți ieși mereu să cumpărați mâncare și nu este nevoie să le luați acum, deoarece acestea vor fi întotdeauna disponibile", clarifică guvernul Palazzo Chigi într-un comunicat în care, cu o serie de întrebări și răspunsuri, explică decretul "Italia zona protejată". Conform aceluiași comunicat, „este permisă activitatea fizică atâta timp cât nu se face în grup” și este permisă părăsirea locuinței, de asemenea, pentru achiziționarea produselor nealimentare, dar „numai în caz de necesitate strictă (cumpărarea de bunuri necesare, cum ar fi, de exemplu, becurile care s-au ars în casă)".

Cetățenii de pe teritoriul național se pot deplasa numai pentru „necesități dovedite sau situații de nevoie și deplasări din motive de sănătate”. Circulația mărfurilor și transportul public nu se opresc. Este posibil să mergeți la cumpărături. Cei care se deplasează în teritoriu pot completa certificatul în care explică motivele pentru care o fac, dar pentru cei care încălcă regulile sau declară fals, sunt prevăzute sancțiuni care ajung până la arest.

Toate activitățile sportive se opresc, inclusiv campionatul de fotbal, dar competițiile internaționale pot fi organizate în spatele ușilor închise. Sportivii profesioniști și olimpici se pot antrena.

Barurile și restaurantele pot fi deschise doar între 6:00 și 18:00, cu obligația de a garanta distanța de cel puțin un metru, sub pedeapsa suspendării activității. Regula la distanță se aplică tuturor magazinelor care pot rămâne deschise, dar dacă se află în centrele comerciale, acestea se închid în weekend. Nu se închid magazinele alimentare, farmaciile și parafarmaciile.

Școlile și universitățile sunt închise până pe 3 aprilie. Sunt oprite toate competițiile, cu excepția celor pentru calificări sau în format electronic, se opresc și examenele pentru permisul de conducere. Singura excepție sunt concursurile pentru medici.

Lăcașurile de cult se pot deschide numai dacă pot garanta distanța de cel puțin un metru: ceremoniile civile și religioase, inclusiv înmormântările, sunt suspendate. (ANSA, Rador)