Guvernul de la Budapesta a instituit starea de pericol pe întreg teritoriul Ungariei din cauza coronavirusului, interzicând intrarea în țară a celor care vin din Italia, China, Iran sau Coreea de Sud, cu excepția maghiarilor, transmite MTI.

Viktor OrbanFoto: Facebook

Decizia a fost luată la propunerea Comitetului operativ, a declarat ministrul Gergely Gulyás, şeful Cancelariei premierului Ungariei.

Se vor introduce controle la frontierele cu Slovenia și Austria, care fac parte din Schengen. Trenurile, autobuzele și avioanele care vin din aceste țări vor fi oprite și doar cetăţenii maghiari pot intra în ţară, dar vor fi automat plasaţi în carantină pentru două săptămâni, a mai spus Gergely Gulyás.

De asemenea, sunt interzise adunările mai mari de 100 de persoane în spații închise și mai mari de 500 în spații deschise.

Totodată, universitățile vor fi închise, cursurile urmând a se desfășura la distanță.

Deocamdată, scolile nu vor fi închise, existând un consens la nivel european că bola nu are o frecvență în rândul copiilor, a precizat oficialul de la Budapesta, precizând însă că situația va fi evaluată periodic.