Vladimir Putin a deschis calea unui nou mandat de președinte, afirmând că o decizie în acest sens trebuie luată de Curtea Constituțională, după adoptarea vastei sale reforme constituționale, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Într-un discurs în fața Parlamentului, Putin a apreciat drept "posibilă" "resetarea" numărului de maxim două mandate prezidențiale, după adoptarea revizuirii Constituției, cu condiția ca "cetățenii să o susțină" iar "Curtea Constituțională să confirme că nu este contrară legii fundamentale".

"În principiu, această opțiune ar fi posibilă, dar cu o condiție: Curtea Constituțională să concluzioneze oficial că un astfel de amendament nu este contrar legii fundamentale". Și "doar dacă cetățenii susțin un astfel de amendament în cadrul votului național din 22 aprilie".

Putin a afirmat de asemenea că o "putere prezidențială puternică este absolut necesară în Rusia" și că "situația economică și securitară actuală reamintesc acest lucru încă o dată".

Recunoscând că "rușii trebuie să aibă alternative în orice alegeri", Vladimir Putin a susținut că "stabilitatea este poate mai importantă și trebuie să fie prioritară".

Deputații ruși au adoptat marți în a doua lectură, cea mai importantă, amendamentele constituționale dorite de Vladimir Putin și care urmăresc marcarea amprentei sale asupra Rusiei pentru decenii următoare.

Anunțată surprinzător de Putin în ianuarie, această primă revizuire a Constituției după adoptarea sa în 1993 este considerată o manieră de a pregăti epoca post 2024, dată la care (deocamdată) ultimul său mandat prezidențial se încheie.