Cine sunt refugiaţii de la graniţa Greciei. Cum a apărut “bomba cu ceas” de la marginea UE

de Raluca Abrihan     HotNews.ro
Marţi, 10 martie 2020, 8:36 Actualitate | Internaţional


refugiatii de la granita cu Grecia
Foto: Profimedia
Zeci de mii de refugiaţi şi migranţi încearcă să intre în UE, din Turcia, pe la graniţa cu Grecia de câteva zile, timp în care tensiunea în zonă creşte tot mai mult. Cine sunt aceşti oameni, mulţi dintre ei alungaţi de conflictele armate din ţara lor, despre care tot mai multe voci susţin că sunt folosiţi drept masă de manevră de preşedintele turc Erdogan şi cum arată la acest moment situaţia refugiaţilor în lume.

Trebuie să plecăm în analiza acestei probleme de la un aspect foarte important – există o diferenţă între refugiaţi şi migranţi. Refugiaţii sunt acele persoane obligate să-şi părăsească ţara din cauza războiului, conflictelor, violenţei generalizate, fricii de persecuţie, sau alte circumstanţe care au tulburat serios ordinea publică, şi drept urmare ei au nevoie de protecţie internaţională – se arată în definiţia dată de Convenția privind statutul refugiaților (Convenția de la Geneva din 1951). În timp ce migranţii sunt acele persoane care din varii motive, de cele mai multe ori economice, dar nu numai, vor să-şi părăsească ţara, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, în căutarea unei vieţi mai bune.

În ceea ce priveşte situaţia de la graniţa cu Grecia, unde s-ar afla peste 38.000 de persoane care vor să între în spaţiul UE, Agenţia pentru refugiaţi a ONU subliniază faptul ca nu există date clare care să arate câţi dintre aceşti oameni sunt refugiaţi şi câţi sunt migranţi. Cert este însă că cei mai mulţi sunt sirieni, însă printre ei se află grupuri de afgani, iranieni, irakieni şi chiar sudanezi. Ei încearcă de mai bine de o săptămână să treacă de forţele de ordine de la frontieră, după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat pe 27 februarie că nu-i va mai opri pe refugiaţii care vor să treacă graniţa spre UE, graniţă închisă din 2016.

În ultima săptămână, tensiunile au crescut la frontiera cu Grecia, iar autorităţile greceşti anunţă că au făcut deja peste 268 de arestări. Acestea mai susţin că peste 600 de oameni aflaţi dincolo de graniţă, printre care şi grupări militare turce, au aruncat cu gaze lacrimogene spre teritoriul Greciei şi au încercat să taie gardurile de sârmă ghimpată care blochează trecerea frontierei. De cealaltă parte, Turcia susţine că refugiaţii ţinuţi la graniţă sunt atacaţi de forţele de apărare a frontierei greceşti şi nu pare să dea vreun semn de renunţare la planul de a trimite cel puţin 100.000 de refugiaţi în UE, după cum declara zilele trecute Recep Erdogan.


Totate acestea, în condiţiile în care există un acord semnat de Turcia şi Uniunea Europeană, din martie 2016, prin care Turcia se angajează să limiteze trecerea refugiaţilor şi a migranţilor înspre spaţiul UE şi să îşi modifice legislaţia astfel încât refugiaţii să poată să lucreze şi să se integreze în Turcia. În urma acordului, Turcia, unde se află circa 3,7 milioane de refugiaţi, urma să primească aproximativ 6 miliarde de euro sub formă de asistenţă financiară din partea Uniunii Europene, dar insistă că încă nu a primit toate fondurile promise. Reprezentanţi ai UE s-au arătat dispuşi să suplimenteze aceste fonduri pentru ca Turcia să încerce să ţină situaţia sub control, chiar dacă acuză autorităţile turce de strategii murdare. Dar până atunci, UE a anunţat un ajutor de 700 milioane euro pentru ca Grecia să îşi poată întări frontierele şi să pentru a gestiona situaţia refugiaţilor intraţi deja în ţară. în speicial în insula Lesbos.

Cum arată situaţia refugiaţilor la nivel mondial

Datele ONU arată că anul trecut, la nivel mondial, erau aproape 26 de milioane de refugiaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind din Siria (6,5 milioane), Afganistan (2,7 milioane) şi Sudanul de Sud (2,3 milioane). 80% dintre aceşti refugiaţi îşi caută azil în ţările vecine.

Cu toate acestea, la nivel de UE Germania este ţara care a ajuns să găzduiască cei mai mulţi refugiaţi, peste 1,1 milioane, numărul lor crescând semnificativ în special după criza din 2015, când cinci vapoare cu imigranţi s-au scufundat în Mediterană, iar peste 1.200 dintre cei aflaţi la bord au murit. Criza a adus în discuţie în mai multe rânduri nevoia stabilirii unui mecanism clar de gestionare a migranţilor la nivel de UE, însă un grup de țări s-a opus vehement stabilirii unor cote obligatorii de primire a imigranţilor, în ciuda presiunilor făcute de ţări precum Grecia, Italia, Spania, Malta, unde ajung cei mai mulţi dintre refugiaţii naufragiaţi, salvaţi de cele mai multe ori de pe mare de ONG-uri.


România se află pe un posibil traseu al refugiaţilor dinspre Turcia spre UE, dar aşa cum arată şi o hartă făcută publică de televiziunea turcă TRT care le sugerează acestora câteva trasee, ţara noastră nu pare a fi o destinaţie dorită. Aşa cum s-a văzut şi în anii trecuţi, imigranţii speră să ajungă în ţările din Vest, în special în Germania.

Totuşi, România s-a aflat în perioada 2018-2019 într-un proces de relocare a 109 persoane din Iordania și Turcia, după un angajament luat de ţara noastră, în baza HG nr.1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România. Angajament în baza căruia ultimul grup transferat a fost format din 31 de sirieni, aduşi în luna decembrie a anului trecut din Turcia. Cât despre cererile de azil pe care le primeşte ţara noastră, nici acestea nu reprezintă un număr foarte mare, nici măcar în comparaţie cu cele primite de ţara vecină, Ungaria. Potrivit reprezentantului UNHCR (Agenţia pentru refugiaţi a ONU), Niseer Rubaian, într-un interviu Digi24, în România există o estimare de până 3.000 de cereri de azil în total, în timp ce în Ungaria sunt 15.000, din 2015 şi până în prezent.


De ce sunt o “unealtă” uşor de manipulat refugiaţii care vor să ajungă din Turcia în UE şi rezistă de atât de multă vreme la graniţă în condiţiile de acolo? Poate pentru că viaţa în Turcia este departe de a putea fi considerată una decentă, cel puţin aşa susţin organizaţiile de promovare a drepturilor omului. În primul rând, pentru că Turcia nu intră pe deplin sub incidenţa legislaţiei internaţionale a refugiaţilor. Spre exemplu, aici doar cetăţenii europeni se pot califica pentru statutul de refugiat, pentru ceilalţi protecţia este limitată şi vine doar în anumite condiţii, şi asta în ciuda angajamentelor luate de Turcia în 2016 de modificare a legislaţiei în acest sens.

Mai mult, doar 1,5% dintre refugiaţii sirieni apţi de muncă au primit permise de muncă, arată datele Amnesty International, ceea ce înseamnă că trăiesc extrem de greu de pe o zi pe alta şi pot fi oricând exploataţi prin muncă ilegală. Şi, drept urmare, ei nu au acces nici la servicii de bază, precum cel sanitar sau de educaţie.

Iar situaţia din ultimele zile scoate la iveală şi altfel de abuzuri la care sunt supuşi refugiaţii din Turcia. Spre exemplu un grup de sirieni din Istanbul susţine că armata turcă i-a dus la graniţa cu Grecia şi i-au abandonat la marginea râului Evros, care marchează graniţa dintre Turcia şi Grecia, notează AFP. Mai mult, un tânăr din grupul respectiv susţine că au fost alungaţi din Istanbul după cinci ani de şedere acolo, lasaţi fără bani şi fără alte bunuri înainte de a fi impinşi să ia drumul graniţei cu Grecia. Iar micorbuze şi autocare au continuat să transporte, în ciuda ciocnirilor violente din weekend, migranţi din Turcia către graniţa UE.

Doar că nici o posibilă trecere spre Grecia nu le-ar aduce o soartă neaprărat mai bună acestor migranţi şi refugiaţi având în vedere că în ultimii ani ura faţă de ei, alimentată şi de grupările extremiste din zonă, a crescut proporţional cu numărul celor ajunşi să trăiască taberele din insulele greceşti şi să spere la obţinerea dreptului de azil.

Iar ca exemplu în acest caz sunt în special conflictele din Lesbos, unde se află peste 20.000 de refugiaţi şi unde, greu de imaginat, ei stau înghesuiţi în tabara de refugiaţi din Moria, concepută să primească până la 3.000 de oameni. Ei nu pot părăsi insula având în vedere că graniţele UE sunt închise, iar numărul lor e în continuă creştere având în vedere noile conflicte din Siria. Circa 40% dintre migranţii de aici au sub 18 ani, scrie TheGuardian, care prezintă mizeria cruntă în care trăiesc ei, în cea mai mare parte în corturi improvizate, fără acces la surse de apă potabilă sau la electricitate. De asemena, un reportaj realizat de BBC, arată că în majoritatea oraşelor de graniţă din Grecia, grupări paramilitare înarmate fac patrule de noapte în căutarea de imigranţi care ar fi reuşit să treacă graniţele sau au fugit din taberele de refugiaţi.

În ultima săptămână au mai ajuns la Lesbos alţi 1700 de refugiaţi.

Tabăra de refugiaţi Moria, Lesbos. Sursa foto: profimediaimages.ro

Toată această criză, accentuată în ultimele luni de situaţia din provincia siriană Idlib, nu pare să se apropie de final. Este vorba de provincia unde mai mulţi militari turci au fost omorâţi de bombardamentele forţelor guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia. Iar asta, în condiţiile în care Turcia susţine grupările rebele siriene din regiunea pe care Siria vrea să o recucerească. Chiar dacă pe 5 martie a fost încheiat un acord de încetare a focului în nordul Siriei, între Rusia şi Turcia, conflictele din ultima perioadă din Idlib au lăsat în urmă alţi peste 900.000 de refugiaţi, dintre care 60% copii.

Preşedintele turc s-a întâlnit luni cu reprezentanţi ai UE şi NATO la Bruxelles pentru a discuta despre problema de la graniţa Greciei. Acordul din 2016 rămâne în picioare, susţine Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, şi promite să redeschidă dialogul cu preşedintele turc, dar continuă să califice evenimentele de la graniţa Greciei ca fiind "inacceptabile", notează euronews.com. Iar problema refugiaţilor de la frontiera dintre Turcia şi UE rămâne în continuare incertă. Multe voci atrag atenţia că situaţia de la graniţa Greciei a fost creată de Erdogan pentru a forţa Uniunea să suplimenteze ajutoarele financiare pentru Turcia, dar şi pentru a primi sprijinul Occidentului în conflictele din Siria.

Luni, UE a anunţat că cinci dintre statele membre - Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg şi Portugalia - va prelua şi reloca 1.500 de copii bolnavi sau fără aparţinători, care trăiesc în prezent în taberele de refugiaţi supraaglomerate din Grecia.

Tabăra de refugiaţi Moria, din Lesbos. Sursa foto: profimediaimages.ro

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20040 vizualizari

 • +22 (60 voturi)    
  iar (Marţi, 10 martie 2020, 9:34)

  Point [utilizator]

  prostia asta cu ''refugiati''?
  pe cine mai pacaliti,pe cine mai mintiti cu bietii ''refugiati'' oropsiti de soarta.la pozele astea expuse cu grija va pot adauga mai multe cu ''amaratii'' partand haine de firma,va rog numai dati-mi permisiunea.
  aaanyway treaba fiind organizata la nivel mult mai mare nu ma astept la asa ceva.
  se pare ca vestul nu reuseste sa se opreasca din importarea de muslimi,a devenit sport national la ei.
  gaselnita asta cu copilasii singuri si bolnavi e prea transparenta si pt un orb.
  astept cu interes sa vad viitorul luminos al vestului.
  pana atunci sa-l opresca cineva pe plavan sa mai zica ''da'' la tot ce zic birocratii iuropii
 • +35 (41 voturi)    
  Turcul joaca la 2 capete (Marţi, 10 martie 2020, 9:46)

  ady77 [utilizator]

  E simplu ca buna ziua.
  A luat o tura de bani de la U.E. acu mai " baga" la inaintare niste refugiati/migranti, ca sa mai scoate niste banuti, sau sa destabilizeze si mai mult U.E.
  Din pacate pentru acei oameni de la granita tuco-greaca, e o chestiune de ore/zile, pana se va confirma primul caz de coronavirus, iar ei fiind prinsi la mijloc, nu au viata lunga in acel mediu, din pacate.
  • +5 (13 voturi)    
   eee lasa... (Marţi, 10 martie 2020, 13:52)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   .. ca nu-i plange nimeni. Coronavirusu' asta ii va salva pe europeni.
 • +8 (38 voturi)    
  U.E condusa de (Marţi, 10 martie 2020, 9:48)

  Zummm [utilizator]

  Mama Merkel si Macron se duce in groapa.

  https://www.youtube.com/watch?v=DWMvNUKGYBQ

  Daca asta nu e declaratie de razboi.......
 • +27 (49 voturi)    
  nu stiu (Marţi, 10 martie 2020, 10:58)

  hanu [utilizator]

  daca Merkel & co realizeaza enormitatea greselii comise in 2015.
  Nu se poate guverna prin sentimente, si nu poti dispune de banii contribuabililor asa cum iti dicteaza feelingul propriu.
  Nu poti avea compasiune cu forta.
  Nu poti compensa natalitatea joasa cu import de "cetateni" ready made cu valori, cultura si calificari total diferite de cele europene.
  Nu poti mitui cu 6 miliarde pe cineva care ti-a prins punctul slab; va reveni sa mai ceara.
  Pentru cine lucreaza UE? Cui serveste ea? Catre cine are o responsabilitate? Daca raspunsul este oricare altul decat "cetatenilor statelor membre", atunci e un raspuns gresit si UE isi pierde orice legitimitate.
 • +29 (45 voturi)    
  Lol (Marţi, 10 martie 2020, 11:01)

  mitg [utilizator]

  Oricine ar fi, nu sunt bineveniti. Sa ramana acolo unde sunt iar granita sa fie sigilata in continuare.
  • +26 (36 voturi)    
   asa a spus si Dalai Lama, (Marţi, 10 martie 2020, 11:28)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   la vizita de anul trecut din Europa ,,Europa apartine europenilor, refugiatii trebuie sa se intoarca in tarile de origine dupa terminarea razboiului".
   • +20 (32 voturi)    
    ...și tocmai de aceea... (Marţi, 10 martie 2020, 12:13)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ...indivizi precum Erdogan se vor asigura că războiul din Siria nu se termină prea curând. Și pentru asta au sprijinul prietenilor ruși, pentru a pune în scenă conflictul perfect și fără ieșire.
    • 0 (4 voturi)    
     very good point (Miercuri, 11 martie 2020, 9:33)

     jondo [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

     razboiul e pretextul perfect pt dictatori si povestea cu care manipuleaza idiotii utili.
 • +12 (24 voturi)    
  Refugiați? Lol (Marţi, 10 martie 2020, 12:11)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Polonia, Ungaria și alte țări sunt dispuse să trimită arma în ajutor!
 • -3 (45 voturi)    
  regele fara haine (Marţi, 10 martie 2020, 12:28)

  Toni_Romania [utilizator]

  De ce nu spune niciun canal massmedia CINE a bombardat pt. "democratizare" in ultimii 20 de ani Afg, Irak si Libia facandu-le nelocuibile si tocand civilii? Si a detonat si razboiul civil Siria in 2011.
  • +14 (36 voturi)    
   las-o ba jos ca macane ..... (Marţi, 10 martie 2020, 12:54)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   las-o ba jos ca macane ..... spune-mi si mie despre o inventie facuta de arabi, orice masina, fier de calcat, avion, prastie, etc.... orice.....deci NIMIC .... pentru ca musulmanii sunt cu 500 de ani in urma europenilor .... din punct de vedere religios .... la astia religia ii conduce ..... iar progresul la arabi si musulmani nu poate veni decat prin colonizare fortata a altor tari bogate....
   • -3 (31 voturi)    
    nenea (Marţi, 10 martie 2020, 12:57)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui viziru

    ce leg are comentariu matale cu ce am zis eu sus???
   • +15 (21 voturi)    
    Oameni destepti au mai avut, (Marţi, 10 martie 2020, 13:34)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui viziru

    dar religia ii trage in jos. Nu poti sa creezi ca te trage religia inapoi (cum era in Europa pe timpul inchizitiei). Sa nu il uitam pe Adonis (Ali Ahmad Said), unul dintre cei mai mari ganditori si poeti musulmani in viata, care a zis asa despre islam:,,daca nu este inlaturata atotputernicia dogmei religioase in ceea ce priveste treburiel statului si viata privata, daca nu se separa religia de stat si femeia de sharia, daca sunt condamnati in continuare cei care ies din cadrul restrictiv al religiei si abordeaza in creatiile lor teme precum dragostea, moartea si libertatea, atunci islamul va avea si mai multi despoti''
   • -5 (29 voturi)    
    cine macane?.. (Marţi, 10 martie 2020, 13:59)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui viziru

    Toni a spus un adevar. SUA si Europa au fost implicate direct in toate conflictele din Orientul Mijlociu din ultimii 20 de ani.
    Ai ceva de adaugat?

    Sau doar vrei sa spui ca toti nespalatii cu buda in fundul curtii din Romania sunt rezultatul religiei crestin-ortodoxe? ;)
    "o inventie facuta de arabi"? Stai sa ti le numar.. 0, 1, 2, 3...
    • +5 (15 voturi)    
     Evul mediu timpuriu e plin (Marţi, 10 martie 2020, 15:07)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     de cunostinte avansate ale arabilor in medicina, astronomie, stiinte exacte (geometrie).
     Dar de cand cu era calculatorului si progresul tehnologic, nu au mai inventat nimic. Se chinuie sa importe tehnologie din vest si nu le iese mereu.
    • -2 (16 voturi)    
     Mai documenteaza-te (Marţi, 10 martie 2020, 15:18)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     "the Arabic numeral system we're all familiar with today is usually credited to two mathematicians from ancient India: Brahmagupta from the 6th century B.C. and Aryabhat from the 5th century B.C.".
     Cel mai important pas inainte in matematica: "We all know 0 was invented by Aryabhatt".
     • +9 (13 voturi)    
      Cifrele arabe nu au fost inventate (Marţi, 10 martie 2020, 17:11)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      de arabi. Sunt o inventie indiana, doar ca arabii, cu caravanele lor, le-au adus pana in Europa si asa matematica europeana a luat un nou impuls.
      Cifra 0 a fost inventata inca de dinainte de Cristos, arabii doar au popularizat-o.
      • +3 (3 voturi)    
       Daca intelegeai ce am postat (Miercuri, 11 martie 2020, 7:47)

       Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       vedeai ca este exact ceea ce spui si tu.
       Aryabhat sau Aryabhata (indian, ca sa nu avem dubii) cel care a inventat cifra 0 a fost si un mare fizician si astronom, un renascentist in felul lui.
    • -2 (2 voturi)    
     am dat raspunsul și lui Toni! (Marţi, 10 martie 2020, 22:36)

     constatator [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     https://evz.ro/cand-voia-sa-inceapa-retragerea-din-afganistan-trump-s-a-trezit-cu-doi-presedinti-pe-cap.html
     Ți l dau și ție, poate ștevia a fost bătrână si nu ți a priit la stomac!
    • +1 (3 voturi)    
     ...pardon .. (Miercuri, 11 martie 2020, 7:26)

     Observatore [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     ...cifrele au fost nascocite de indieni INCLUSIV ZERO .,shi ulterior au fost preluate de arabi , apoi europeni .
     • +2 (2 voturi)    
      mica erata: (Miercuri, 11 martie 2020, 9:49)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

      cifrele arabe au fost nascocite de indieni (0,1, ...9).
      Cifrele romane sunt o inventie pur europeana, fiind create de romani in antichitate (ex X, L, C, M, I..)
      Practica a aratat ca mult mai utile sunt cele indiene.
 • +10 (16 voturi)    
  Vai (Marţi, 10 martie 2020, 12:40)

  briciu [utilizator]

  De ea Europa pe mainile cui a ajuns !!
  Zici ca e ''Sat fara Caini !!
  • +9 (19 voturi)    
   pai normal... (Marţi, 10 martie 2020, 13:54)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   ... daca trimitem armata, sar de sus sensibilii... ca vaii sunt si ei uameni...
 • +20 (22 voturi)    
  Ce responsabilitate ar avea Europa (Marţi, 10 martie 2020, 12:40)

  Leo55 [utilizator]

  pentru acei oameni din moment ce ei nu provin din Europa?
  Ar trebui sa contribuie umanitar cu ajutoare, dar gazduirea lor ar trebui facuta in tari de aceiasi cultura si zona cu ei. Sunt tari foarte mari (Pakistan, Iran, Arabia Saudita si tarile din nordul Africii) unele f bogate de aceiasi religie si care ar putea sa-i gazduiasca, macar temporar, pana la solutionarea in vreun fel a conflictelor. Daca conflictele nu pot fi solutionate, atunci cred ca ar fi responsabilitatea ONU sa gaseasca solutii pt incetarea acestora prin analiza, diplomatie si in cele din urma cu utilizarea fortei pt a ajuta acei oameni sa traiasca in pace cel putin.
 • +10 (20 voturi)    
  refugee (Marţi, 10 martie 2020, 13:15)

  TrueBlue [utilizator]

  1. De fug acei oameni? De razboi. Cine se bate acolo, UE? Nu... Se bate Turcia, Rusia, Iran si prietenii lor.
  2. Sa se refugieze in toate tarile din jur: Turcia, Irak, Iordania, Liban.
  3. De ce nu-i directioneaza tov. Erdogan si spre ceilalti vecini ai sai Armenia, Iran si Georgia?
  • +7 (17 voturi)    
   Armenia este tara crestina (Marţi, 10 martie 2020, 15:10)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   si are o suprafata cam cat Oltenia de mare (si asta ptr ca turcii nu au respectat tratatul de la Sevres de dupa primul razboi mondial).
   Iranienii sunt shiiti si i-ar primi cu mitralierele pe suniti. Irakienii la fel, sunt sub administratie shiita. Iordania e tara prea mica sa ii primeasca, Libanul e in incapacitate de plati.
   Merg la turci ptr ca sunt de aceiasi religie, si ptr ca doar asa au acces in europa.
   • +4 (10 voturi)    
    de ce (Marţi, 10 martie 2020, 21:45)

    martel55 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    sa vina in europa?de ce trbeuie europa s aprimeasca toate aceste mase violente, agresive, aproape barbare?
    • -2 (2 voturi)    
     nici eu nu sunt de acord cu primirea lor (Miercuri, 11 martie 2020, 9:52)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui martel55

     Mai ales ca (inca) nu am auzit de vreunul care sa se intoarca inapoi in tara de bastina. Doar cei expulzati s-au mai intors.
     Asta e si motivul ptr care britanicii au votat Brexit: teama de imigranti.
 • +5 (9 voturi)    
  manipulare (Marţi, 10 martie 2020, 21:43)

  martel55 [utilizator]

  inca din titlu, pentru ca acolo nu e vorba de refugiati, ci de migranti, si unii cu bani, nu se stie din ce surse, care isi pemrit sa plateasca traficanti si sa isi cumpere smartphonuri nu ieftine....sper ca Grecia sa reziste, la nevoie cu armele de foc, pentur ca pune capat o data acestei invazii musulmane asupra europei...iar acei invadatori sa se duca in tarile prietene, Arabia Saudita,EAU, si altele
  • 0 (0 voturi)    
   Arabia Saufita si Emiratele arabe unite (Miercuri, 11 martie 2020, 11:45)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   sunt alte ramuri ale islamului, nu ii vor primi. Musulmanii din ramuri si secte diferite se urasc intre ei precum catolicii si protestantii in timpul razboaielor religioase. Isi pun bombe in moschei unii altora, si tu vrei sa ii primeasca?
   Turcii sunt de aceiasi religie cu sirienii, de aceia merg acolo.
 • +10 (14 voturi)    
  `Refugiatii`? (Marţi, 10 martie 2020, 21:58)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Acesti oameni sunt `bombe` cu efect mediu/lung pentru civilizatia Europei asa cum o stim, asa cum este ea acum.
  Au fost plasati cu buna stiinta de Erdogan si Putin, adversarii directi ai Europei.
 • +3 (5 voturi)    
  scenariu prost (Miercuri, 11 martie 2020, 7:14)

  Mariamoto [utilizator]

  am avut o conversatie cu un sirian care vroia sa vina in romania sa lucreze. cand i am spus care e media salariala si a schimbat parerea. spune ca se duce in germania. acolo sunt salarii mari si se platesc ore suplimentare. doar la bani se gandesc. nu m a intrebat deloc cum este in romania, care sunt conditiile de trai, etc. nu i intereseaza decat cum sa faca bani
  • -1 (3 voturi)    
   tu imi amintesti (Miercuri, 11 martie 2020, 9:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Mariamoto

   de sirienii aceia care au fost capturati la granita cu Ungaria, si care, cand au auzit ca sunt in Romania, au inceput sa planga.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by