Autorităţile de la Atena au făcut acuzaţii foarte grave la adresa forţelor de securitate turceşti, după ce au publicat pe reţelele de socializare şi în mass-media mai multe înregistrări video care ar putea stârni multe polemici. Practic, potrivit Atenei, Turcia face orice numai să trimită peste graniţă migranţii sosiţi de câteva zile aproape de frontiere. Epicentrul polemicilor sunt câmpurile de-a lungul râului Evros, cursul de apă care separă Grecia de Turcia,, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Migranti la granita Grecia-TurciaFoto: Captura YouTube

Aici, de vinerea trecută, de când preşedintele turc Erdogan a declarat deschise graniţele cu Grecia pentru migranţii găzduiţi în intriorul teritoriului său, au sosit mii de persoane care ar vrea să încerce să sară gardurile. Guvernul grec condus de Mitsotakis, însă, a dispus măsuri care au ca scop să stopeze afluxul de migranţi. Plângerile au fost făcute de Atena prin câteva imagini surprinse în zilele cu cel mai mare flux de migranți la graniță.

Într-unul, lansat de versiunea greacă a CNN, unii ofițeri de poliție turci aruncă gaze lacrimogene spre cealaltă parte a frontierei. Cel puțin 15 polițiști de la Ankara în uniformă, aliniați cu scuturi și căști de protecție, de asemenea, au tras cu gloanțe spre partea greacă, timp de câteva minute. În acest fel, migranții prezenți în acel moment în zonă s-au îndreptat spre partea greacă a frontierei, cu poliția de la Atena care, la rândul său, a trebuit să folosească gaze lacrimogene pentru a evita intrarea bruscă ilegală pe propriul teritoriu.

Potrivit grecilor, acestea sunt adevărate provocări, puse în aplicare pentru a face cordonul de securitate amenajat de forțele elene să fie mai puțin eficient și să forțeze poliția din Atena să folosească măsuri drastice pentru a opri fluxul de refugiați. Un alt videoclip a fost făcut public tot de surse grecești și, din nou, în acest caz, se observă gloanțe trase pe teritoriul grec dinspre cel turc.

Ar fi existat mai multe astfel de episoade, de la Atena există și oameni care susțin că gazele lacrimogene ar fi putut fi lansate către partea greacă a graniței de către drone. Acuzații foarte grave, susținute în parte de videoclipuri care ar putea pune într-o situaţie jenantă autoritățile de la Ankara. În realitate, din capitala turcă, ministrul de interne a anunțat joi trimiterea de forțe speciale pentru a împiedica migranții să se întoarcă în Turcia.

Strategia care vizează contestarea cordonului trasat de greci ar fi, prin urmare, realitate și nu numai rezultatul acuzațiilor din partea autorităților din Atena. Dar nu doar de-a lungul graniței terestre ar avea loc provocări. Dimpotrivă, autoritățile elene au acuzat Garda de Coastă a Turciei că a încercat să atace o barcă de patrulare a armatei elene. Încă o dată, Atena a arătat cu degetul spre Turcia, cu ajutorul unui videoclip, filmat din nava care a suferit şicanări.

În imagini, se observă un nava turcă se apropie în mod periculos, de mai multe ori, de cea grecească. Nu pare să fi existat o adevărată coliziune, dar manevrele militarilor din Ankara au creat multe riscuri pentru echipajul grec. Cu toate acestea, nu s-au oferit alte detalii de la Atena: surse grecești au vorbit despre un episod care a avut loc în ultimele 24 de ore într-o locație nespecificată din Marea Egee.

Acest lucru este suficient, însă, pentru a crește în continuare tensiunea dintre cele două țări și în întreaga zonă, problema migrației fiind din ce în ce mai mult în centrul relațiilor furtunoase nu numai între Grecia și Turcia, ci și între Ankara și Bruxelles.