Primul caz de coronavirus din Republica Moldova - o femeie de 48 de ani care s-a întors din Italia - a provocat un val de critici pe rețelele de socializare, după ce premierul Moldovean a anunțat că aceasta a fugit imediat după externare, când se afla în carantină, și a numit-o "iresponsabilă". Fiul femeii susține însă că după ce a fost externată mama sa a fost concediată de familia la care lucra, scrie Unimedia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primele informații arătau că femeia a plecat din spitalul din Italia unde era internată și a decis să se întoarcă la Chișinău. Ulterior, Ministerul Sănătății a transmis că femeia infectată cu COVID-19 tocmai fusese externată și trimisă la domiciliu în carantină.

"Conform informațiilor prezentate, pacienta a fost internată în Italia, pe 4 martie curent, cu diagnoza de bronhopneumonie bilaterală, febră și tuse. I s-a prescris tratament cu antibiotice la domiciliu și a fost plasată în carantină la domiciliu până la confirmarea infecției prin Coronavirus de tip nou. Însă aceasta a decis să revină în Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Sănătății, potrivit deschide.md.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a numit-o pe femeie iresponsabilă: "În cazul de față avem o dovadă de iresponsabilitate totală. Persoana respectivă a pus în pericol mai multe persoane, inclusiv în aeroportul italian, în aeronavă și, bineînțeles, aici, la noi".

Fiul femeii susține însă că femeia s-a întors la Chișinău pentru că după externare a fost concediată de familia la care lucra. El spune că mama sa lucra în Italia, în Bergamo, și avea grijă de o femeie în etate. Cu aproximativ o săptămână în urmă, aceasta s-a îmbolnăvit și după câteva zile, când a observat că simptomele nu dispar, s-a adresat spitalului din localitate, fiindu-i teamă că ar putea avea coronavirus. La scurt timp după ce femeia a fost internată, persoana de care a avut grijă, de asemenea a fost luată la spital, având stop cardiac. Când aceasta s-a întors în casa persoanei în etate de care avea grijă, fiica acesteia i-ar fi spus că nu mai are nevoie de serviciile ei, plătindu-i onorariul și spunându-i să se ducă acasă, mai susține fiul femeii, citat de Unimedia. Publicația scrie că fiul femeii a contactat presa în urma valului de critici.

Femeia este internată la terapie intensivă, în stare gravă.