Prim-ministrul libanez Hassan Diab a anunțat că Liban va suspenda plata împrumuturilor în valoare de 1,2 miliarde de dolari, scandente la 9 martie, pentru că rezervele valutare ale statului au ajuns la un nivel critic și trebuie plătite mai întâi cheltuielile sociale de bază, informează Mediafax citând Reuters.

banconta Liban Foto: Flickr

E pentru prima oară când există o astfel de situație în Liban. Hassan Diab a explicat, sâmbătă, că datoria publică a ajuns în jur de 170% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că țara este pe punctul de a deveni cel mai îndatorat stat din lume.

„Datoria a devenit mai mare decât poate suporta Libanul. În contextul situației actuale, statul nu mai poate susține financiar aceste împrumuturi. Statul libanez va depune eforturi să reeșaloneze datoria, pentru a urmări interesul național, prin negocieri cu creditorii”, a afirmat Hassan Diab, într-o intervenție televizată.

Este cea mai gravă criză economică de la încheierea războiul civil care a avut loc în această țară între 1975 și 1990.

Intrarea Libanului în incapacitate de plată este o nouă fază a crizei ce a avut impact asupra economiei din luna octombrie a anului trecut şi care a făcut ca moneda națională să se deprecieze cu aproximativ 40%.

Libanul are în total o datorie de circa 31 de miliarde de dolari în împrumuturi, au relatat surse guvernamentale vineri, pentru Reuters, iar statul caută să reeșaloneze negocierile cu creditorii.