Un judecător american a dispus deportarea unui fost gardian de lagăr nazist în Germania, unde, în calitate de cetățean, încă primește o pensie pentru „serviciul său de război”, informează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Judecătoarea de imigrare Rebecca Holt a declarat că Friedrich Karl Berger, acum în vârstă de 94 de ani, a servit în tabăra unde prizonierii erau deținuți în condiții „atroce”.

Domnul Berger a declarat ziarului Washington Post că i s-a ordonat să lucreze în lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Friedrich Berger trăiește în SUA din 1959.

Nu este clar dacă Berger, rezident în Oak Ridge, Tennessee, va face apel, o acțiune care ar putea amâna deportarea cu câțiva ani.

"După 75 de ani, acest lucru este ridicol. Nu-mi vine să cred. Practic, mă forțeaza să plec din casa mea” a spus acesta pentru Washington Post.

Judecătorul Holt a dispus deportarea joi, după un proces de două zile, în orașul Memphis, Tennessee.

În hotărârea să, ea a spus că „acesta a servit de bună voie că gardian înarmat al prizonierilor într-un lagăr de concentrare” ceea a constituit asistență în persecuția nazistă.

Judecătorul a spus că Berger a servit în sistemul de lagăre de concentrare din Germania, la Neuengamme, unde prizonierii au fost ținuți în condiții „atroce” și au lucrat „până la epuizare și moarte”.