​Aproape 300 de milioane de elevi și studenți din întreaga lume nu merg la cursuri din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit unui raport UNESCO, citat de CNBC. Organizația Națiunilor Unite, care monitorizează educația la nivel global, spune că numărul copiilor care lipsesc de la școală la nivel mondial este fără precedent.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În timp ce închiderea temporară a școlilor din cauza stării de sănătate și a altor situații de criză nu este nouă, din păcate, scara globală și viteza cu care educația este perturbată la acest moment sunt inegalabile și, dacă se prelungesc, ar putea amenința dreptul la educație”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Începând de miercuri, 13 țări - inclusiv China, Italia și Japonia - au închis școlile la nivel național în încercarea de a opri răspândirea virusului. Situația afectează aproape 290 de milioane de elevi și studenți, potrivit UNESCO.

În cel puțin zece țări școlile sunt închise la nivel local, dar dacă măsura se extinde la nivel național, alți 180 de milioane de elevi și studenți vor lipsi de la cursuri, conform reprezentanților UNESCO.

În raportul UNESCO, dat publicității miercuri, nu a fost inclusă India, care a decis joi ca școlile primare din New Delhi să fie închise până în luna aprilie. O mare parte dintre elevii și studenții afectați provin din China, de unde a pornit epidemia. În toată țara, inclusiv în regiunile Hong Kong și Macao, peste 233 de milioane de elevi și studenți lipsesc de la școală din cauza coronavirusului. Urmează Japonia, care are aproape 16,5 milioane de elevi. De asemenea, o serie de școli din Statele Unite și-au anulat cursurile din cauza coronavirusului.

UNESCO a anunțat că va organiza o întâlnire de urgență în 10 martie pe tema închiderii instituțiilor de învățământ din cauza coronavirusului, precizând că sprijină implementarea la scară largă a unor programe și platforme de învățământ la distanță.

Coronavirusul care a apărut în China la sfârșitul anului trecut a ajuns în peste 90 de țări, epidemia evoluând rapid acum în părți din Asia, Europa și Statele Unite, transmite Reuters. Până acum au fost consemnate 98.387 de cazuri, 3.383 de decese și 55.441 de vindecări, potrivit centralizării făcute de Universitatea Johns Hopkins pe platforma Arcgis.