Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a votat joi demiterea lui Ruslan Riaboshapka din funcţia de procuror general cu 263 de voturi, relatează www.kyivpost.com, citat de Agerpres.

Ruslan RiaboshapkaFoto: Wikipedia

Potrivit legii, prim-procurorul general adjunct, Vitali Kasko, urmează să preia acum funcţia de procuror general interimar.

Demiterea procurorului general survine în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat nemulţumirea faţă de ceea ce consideră ca fiind o lipsă de progrese în investigaţii majore.

Riaboshapka a fost de asemenea criticat pentru o reformă a justiţiei lipsită de transparenţă şi presupusa sabotare a investigaţiilor privind revolta proeuropeană, aşa-numita Euromaidan (după numele pieţei din Kiev unde au avut loc manifestaţiile în 2013-2014). El a negat acuzaţiile aduse.

Unii dintre cei care au susţinut moţiunea sunt suspecţi în anchete de corupţie. Există preocupări că Riaboshapka poate fi înlocuit cu un procuror general mai puţin sensibil la societatea civilă şi mai loial oligarhilor şi unor înalţi oficiali corupţi, notează sursa citată.

După vot, Riaboshapka a rostit un discurs, dar a refuzat să răspundă la întrebări adresate de parlamentari.

„Nu am devenit slujitorul nimănui”, a spus Riaboshapka în discursul său.

„Am fost independent. Un procuror independent nu poate fi obligat să facă ceva. El poate fi doar concediat. Aşa că plec. Dar plec ca să mă întorc”, a spus el.

Rada Supremă a aprobat de asemenea miercuri demisia premierului Oleksi Honcearuk, prezentată la cererea preşedintelui Volodimir Zelenski, nemulţumit de rezultatele economice şi sociale slabe ale cabinetului, după şase luni cât Honcearuk a activat la conducerea guvernului de la Kiev, potrivit AFP, DPA şi Reuters.